Houtblokken (Museum Plantin-Moretus)

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jolien Van den Bossche

Projectmedewerker collectie houtblokken, Museum Plantin-Moretus.

Project

Het Museum Plantin-Moretus bezit een unieke collectie van 14.000 houtblokken die vanaf de 16de eeuw gebruikt werden voor het printen van illustraties in publicaties. Deze houtsneden werden tot nu toe nog niet geregistreerd. Door middel van overheidssubsidies van de Vlaamse Gemeenschap wordt nu een digitale inhaalbeweging ingezet voor het digitaal ontsluiten van de volledige collectie binnen de termijn 2019-2020. Het doel van dit project is tweeledig. Enerzijds worden alle houtblokken digitaal gefotografeerd en online rechtenvrij ter beschikking gesteld op het Digital Asset Management System (DAMS) van de Stad Antwerpen. Anderzijds worden alle houtblokken online geregistreerd in Adlib. Het betreft een basisregistratie van alle blokken op basis van het advies van een internationale stuurgroep.

Dataset

Het gaat om de volledige collectie houtblokken binnen de typografische en technische collecties van het Museum Plantin-Moretus. Dit is een collectie van 13.794 blokken die binnen het project dienen te worden geregistreerd. Alle houtsneden werden in de jaren '60 genummerd, een laatste keer gedrukt en verzameld in vijf volumes: I) religieuze illustraties en emblemata, II) profane illustraties, IIIa, IIIb) botanische illustraties, IV) drukkersmerken, ornamenten, initialen, varia. Op termijn is het de bedoeling dat de houtblokken gelinkt worden aan de publicaties waarin ze werden gedrukt vanaf de 16de eeuw.

Gebruik

De databank is zowel bedoeld voor intern gebruik binnen de instelling (monitoring schade, archiefonderzoek en collectiebeheer) als voor extern gebruik door onderzoekers. De basisregistratie maakt de collectie in de eerste plaats doorzoekbaar voor collectiebeheerders, boekwetenschappers, kunstwetenschappers en iedereen die bezig is met verspreiding van kennis door middel van boeken en illustraties vanaf de Vroegmoderne tijd.

Dataprofiel

Invulboek Adlib Museum 4.5 technische eigenschappen beschrijvingsregels
# element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1. Element bewaarinstelling Naam bewaarinstelling Object ID > Identificatie Instelling/Beheerder Museum Plantin-Moretus (Antwerpen) trefwoord verplicht uniek Linken aan

externe authority: VIAF of wikidata

Noteer in dit veld de officiële naam van de organisatie die het object (of de groep objecten) bewaart, beheert en er verantwoordelijk voor is. Dus niet de organisatie die de objecten juridisch beheert. Namen van instellingen worden ongewijzigd opgenomen, zonder inversie. Er wordt gekozen voor de officiële benaming. Na de instellingsnaam volgt tussen ronde haakjes altijd de plaatsnaam.
2. Element bewaarinstelling Afdeling bewaarinstelling Object ID > Identificatie Afdeling Museum Plantin-Moretus trefwoord verplicht uniek
3. Element objectnummer Waarde objectnummer Object ID > Identificatie Objectnummer MPM.HB.13764 getal/tekst verplicht uniek Documenteert het unieke nummer dat het object identificeert en op het object is aangebracht of eraan bevestigd is. Binnen de organisatie maak je afspraken over de manier waarop objecten worden genummerd. Die nummering moet consequent zijn.
4. Object ID > Identificatie Recordtype Enkelvoudig object trefwoord verplicht uniek
  • collectie: dit record beschrijft een collectie.
  • set: dit record beschrijft een set of een bulk van objecten.
  • samengesteld object: dit record beschrijft een object dat uit verschillende delen bestaat.
  • enkelvoudig object: dit record beschrijft één enkelvoudig object.
  • onderdeel: dit record beschrijft een onderdeel van een object.
Geeft een aanduiding van het beschrijvingsniveau van het record.
5. Element objectnaam Term objectnaam Object ID > Identificatie Objectnaam Houtblok (drukblok) trefwoord verplicht uniek Linken aan externe authority: AAT, Wikidata Documenteert de meest specifieke benaming van het object. Objectnamen worden in het enkelvoud toegevoegd, alles in kleine letters, zonder verkleinwoorden. Staat een term nog niet in de eigen thesaurus, neem dan contact op met de leden van de focusgroep invoerinstructies.
6. Element titel Titel Object ID > Titel en beschrijving Titel - Decoratieve initiaal G, lettre cadeau (45-50 mm)

- Latijns alfabet, lettre cadeau, groteske versiering (45-50 mm)

vrije tekst verplicht herhaalbaar Ga eerst op zoek naar de originele titel (= titel die de vervaardiger heeft toegekend aan het object. Deze moet men letterlijk overnemen; soort titel = origineel) of populaire titel (= titel waaronder het object gekend is; soort titel = populair). Indien deze niet gekend zijn, ken zelf een titel toe (soort titel = toegekend). Soms staat de titel genoteerd op het object (soort titel = afgelezen). Een toegekende titel mag niet te lang zijn (richtlijn is 10 - 15 woorden). Begin de titel met een hoofdletter, gebruik geen inleidend lidwoord, gebruik geen punt op het einde van de titel. Maak geen gebruik van returns in de titel. Als het werk zowel een recto als een verso heeft, worden de titels niet apart geregistreerd maar plaats je beide titels in hetzelfde titelveld als volgt: Adam en Eva (recto); Uitdrijving uit het aards paradijs (verso).
7. Element titel Type titel Object ID > Titel en beschrijving Soort - Toegekend

- Serietitel

trefwoord verplicht herhaalbaar Als het werk deel is van een groter geheel (boek, serie, ...) wordt in een volgende occurrence de titel van het geheel geplaatst (bij soort titel plaats je serietitel). Het serienummer van het werk kan worden ingevuld in het veld serienummer.
8. Element titel Korte beschrijving Object ID > Titel en beschrijving Beschrijving De letter is in zand gegoten, 3 mm dik en gemonteerd op een eikenhouten schacht vrije tekst optioneel herhaalbaar In het veld beschrijving worden de uiterlijke kenmerken van het object genoteerd samen met de functie van het object. De informatie uit de titel moet niet in het veld beschrijving herhaald worden. Gebruik in het veld beschrijving steeds volzinnen (met leestekens) in het Algemeen Nederlands. Gebruik geen returns in het veld beschrijving. Alle informatie wordt genoteerd in één occurrence.
9. Element vervaardiger Naam vervaardiger Object ID > Vervaardiger Vervaardiger Onbekend vrije tekst herhaalbaar Linken aan externe authority: RKD Artists > VIAF > ULAN > Wikidata Documenteert de naam van de ontwerper of vervaardiger van een object. Dit kan een persoonsnaam of een organisatienaam zijn. Wanneer de vervaardiger van een object niet gekend is, zijn er drie mogelijkheden afhankelijk van de aard van de collectie:

-       anoniem: de term 'anoniem' wordt gebruikt wanneer biografische gegevens bekend zijn, maar geen naam. De biografische gegevens worden toegevoegd bij de naam 'anoniem', waardoor er meerdere records 'anoniem' in Adlib mogelijk zijn.

-       Laat het veld blanco als in de betreffende collectie objecten het begrip vervaardiger niet van toepassing is (bij bv. natuurhistorische objecten) of bij geen enkel object gekend is (bij bv. archeologische collecties). Ook indien onderzoek naar de vervaardiger nog lopende is, laat je dit veld blanco.

-       onbekend: Wanneer je zeker weet dat de vervaardiger onbekend is, vul je 'onbekend' in dit veld in.

10. Element vervaardiger Rol vervaardiger Object ID > Vervaardiger Rol Houtsnijder (prentkunstenaar) trefwoord herhaalbaar Het veld 'kwalificatie' gebruik je wanneer de toeschrijving onzeker is, betwist wordt, wanneer er een eerdere toeschrijving is of wanneer de toeschrijving verdere verduidelijking vraagt. Het veld 'rol vervaardiger' documenteert de functie of de rol van de persoon of organisatie die het object ontwierp of vervaardigde. Rol betreft de functie bij de totstandkoming van het object in kwestie, dus niet de functies die de vervaardiger in de loop van zijn leven heeft uitgeoefend.
11. Element materiaal Term materiaal Object ID > Materiaal Materiaal Hout (plantaardig materiaal) trefwoord herhaalbaar Linken aan externe authority: AAT, Wikidata Documenteert het materiaal waaruit het object of een deel van het object is vervaardigd. Gebruik een algemenere term bij onzekerheid over de specifieke materie (bv. textiel i.p.v. katoen). Staat een term nog niet in de eigen thesaurus, neem dan contact op met de leden van de focusgroep invoerinstructies.
12. Element materiaal Onderdeel materiaal Object ID > Materiaal Onderdeel Geheel trefwoord herhaalbaar Documenteert het onderdeel van het object waarvan het materiaaltype geïdentificeerd wordt.
13. Element afmetingen Onderdeel afmeting Object ID > Afmetingen Onderdeel Geheel trefwoord herhaalbaar Documenteert het onderdeel van het object dat gemeten wordt.
14. Element afmetingen Beschrijving afmeting Object ID > Afmetingen Afmeting Hoogte trefwoord herhaalbaar Documenteert de dimensies van het object of van het onderdeel dat gemeten wordt.
15. Element afmetingen Waarde afmeting Object ID > Afmetingen Waarde 23 getal herhaalbaar Documenteert de numerieke waarde van de afmeting van het object.
16. Element afmetingen Eenheid afmeting Object ID > Afmetingen Eenheid mm trefwoord herhaalbaar Documenteert de eenheid van de afmeting die gebruikt is in het veld 'waarde afmeting'.
17. Element toestand Onderdeel toestand Object ID > Toestand Onderdeel Geheel trefwoord herhaalbaar
18. Element toestand Term toestand Object ID > Toestand Toestand Goed trefwoord herhaalbaar
  • goed: het object is stabiel, vereist geen restauratie en kan dus zonder ingrepen tentoongesteld worden.
  • redelijk: het object is stabiel, maar vereist conservatie-ingrepen om tentoongesteld te worden.
  • matig: het object is onstabiel. Er zijn passieve en/of actieve conservatiemaatregelen nodig om de bewaring van het object voor lange tijd te kunnen garanderen.
  • slecht: het object is onstabiel en heeft op korte termijn zeer geringe overlevingskansen. Het object is fragiel en kan niet langer zonder bijkomende schade gehanteerd worden.
Documenteert de algemene toestand waarin het object zich bevindt, beschreven vanuit conservatiestandpunt.
19. Element verwervingsdatum Waarde verwervingsdatum Object ID > Verwerving Verwervingsdatum 1876 getal herhaalbaar Geeft de datum weer waarop de instelling het object heeft verworven.Data volgen steeds volgende schrijfwijze: jjjj-mm-dd. Als de datum onbekend is, wordt dit veld niet ingevuld.
20. Element verwervingsmethode Term verwervingsmethode Object ID > Verwerving Verwervingsmethode Aankoop trefwoord herhaalbaar Gebruik één van volgende termen: aankoop; bruikleen; legaat; opdracht (door derden in opdracht van het museum vervaardigd); overdracht; ruil; schenking; vondst; bewaring (wanneer het museum het object in depot houdt, zonder verdere verantwoordelijkheid er voor te dragen); onbekend
21. Element verwervingsbron Naam verwervingsbron Object ID > Verwerving Verwervingsbron Moretus, Edward trefwoord herhaalbaar -       Namen van personen volgen de inversieregels: achternaam gevolgd door een komma, voorna(a)men.

-       Namen van instellingen worden ongewijzigd opgenomen, zonder inversie. Er wordt gekozen voor de officiële benaming. Na de instellingsnaam volgt tussen ronde haakjes altijd de plaatsnaam.

-       Bij aankoop van een object via een veilinghuis, vul je in dit veld de naam van het veilinghuis in. De vorige eigenaar hoort op het tabblad 'Eigendomsgeschiedenis'.

-       In het geval een persoon niet bekend wil zijn, wordt er bij verwervingsbron 'privépersoon' ingevuld.

22. Element huidige standplaats Identificatie huidige standplaats Object ID > Standplaats Huidige standplaats MPM/zolder voorgevel/rek 8 trefwoord uniek Documenteert de standplaats waar het object zich nu bevindt. Geef steeds een zo specifiek mogelijke standplaats, die een unieke aanduiding geeft van de locatie. Vul dit veld altijd in, ook als de huidige standplaats dezelfde is als de vaste standplaats. Op die manier kan je de geschiedenis van de standplaatsen van een object volgen. De datumvelden bij de huidige standplaats worden automatisch ingevoerd.
23. Element vaste standplaats Identificatie vaste standplaats Object ID > Standplaats Vaste standplaats MPM/nieuw depot trefwoord uniek Documenteert de standplaats of locatie, waar het object zich gewoonlijk bevindt. Geef steeds een zo specifiek mogelijke standplaats, die een unieke aanduiding geeft van de locatie.
24. Element collectie Naam collectie Identificatie > Identificatie Collectie Drukvormen trefwoord uniek Het element 'collectie' bevat alle informatie over de verzameling verwante objecten (naar thema, herkomst, type objecten of materiaalsoort) waar het object deel van uitmaakt.
25. Element objectcategorie Term objectcategorie Identificatie > Objectnaam Objectcategorie gereedschap en uitrusting trefwoord uniek Documenteert de algemene of verzamelterm voor objecten, die aangeeft tot welke soort het geregistreerde object behoort. Per instelling wordt een eigen beperkte, vaste lijst uitgewerkt, relevant voor de eigen collectie.
26. Element datering Begindatum Vervaardiging/Datering > Datering Datering van 1576 getal herhaalbaar Data worden steeds als volgt genoteerd: jjjj-mm-dd. Het veld 'begindatum' en 'einddatum' documenteert de datum (of het jaartal) waarop het object is vervaardigd. Als 'begindatum' en 'einddatum' identiek zijn, wordt deze datum in beide velden opgenomen.
27. Element datering Precisie begindatum Vervaardiging/Datering > Datering Precisie ante quem trefwoord herhaalbaar
28. Element datering Einddatum Vervaardiging/Datering > Datering Tot 1578 getal herhaalbaar
29. Element datering Precisie einddatum Vervaardiging/Datering > Datering Precisie circa trefwoord herhaalbaar
30. Element techniek Onderdeel techniek Fysieke kenmerken > Technieken Onderdeel Geheel trefwoord herhaalbaar
31. Element techniek Term techniek Fysieke kenmerken > Technieken Techniek Houtsnede (drukprocédé) trefwoord herhaalbaar
32. Documentatie > Documentatie bibliotheek Titel Florum, et coronariarum odoratarumque nonnullarum herbarum historia vrije tekst herhaalbaar
33. Documentatie > Documentatie bibliotheek Relatie - Object

- Context

trefwoord herhaalbaar
34. Documentatie > Documentatie bibliotheek Auteur Dodoens, Rembert trefwoord herhaalbaar
35. Documentatie > Documentatie bibliotheek Jaar van uitgave 1568 getal herhaalbaar
36. Documentatie > Documentatie bibliotheek Pagina-aanduiding - p. 48

- fol. 48 recto

- fol. 48 verso

getal herhaalbaar
37. Documentatie > Documentatie bibliotheek Benaming Nigellastrum vrije tekst herhaalbaar
38. Documentatie > Documentatie bibliotheek Link naar Brocade https://anet.be/record/opacmpm/c:lvd:640036/N URI herhaalbaar
39. Digital assets > Digital assets Referentienummer S2gaEeZ6QcOhXZk8fdDsvqJ1 URI (automatisch via DAMS) herhaalbaar
40. Digital assets > Digital assets Licentie Publiek domein trefwoord herhaalbaar