Biografisch erfgoed (Red Star Line Museum)

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Auteur

Rabab Hammoudi, projectmedewerker Red Star Line Museum

Project

Het Red Star Line Museum voert al sinds 2008 een participatief verzamelbeleid met de focus op het vergaren van persoonsgebonden migratie-erfgoed in samenwerking met partners en bezoekers van het museum. Het uitgangspunt hierbij is het verzamelen van persoonlijke verhalen van migratie. Deze biografische verhalen komen hoofdzakelijk langs twee kanalen binnen, via spontane reacties van bezoekers van het museum of als gevolg van gerichte oproepen en onderzoek van museummedewerkers in het kader van projecten en tentoonstellingen met als doel deelcollectie biografisch migratie-erfgoed (1940 – heden) uit te breiden. De verhalen vormen het vertrekpunt voor reflectie en dialoog over migratie vroeger, vandaag en morgen.

Van deze deelcollectie is slechts een beperkt deel geregistreerd. Het spanningsveld tussen de bescherming van gevoelige persoonsgegevens die voorkomen in de collectie en de taak van een erfgoedinstelling om dat materiaal te ontsluiten voor een publiek vormt een struikelblok. Naast het inhalen van deze achterstand, wilt het Red Star Line Museum een beleid, protocol en een juridisch kader ontwikkelen waar rekening wordt gehouden met aspecten van ethiek, privacy, de AVG en andere rechten. Ook op basis daarvan wordt er in het registratiewerk zelf de bestaande invulinstructies verfijnd, zodat het registratieproces ook in de toekomst vlotter kan verlopen.

Dataset

De deelcollectie in project in de subsidielijn 'inhaalbeweging digitale collectiedata' gaat in hoofdzaak om hybride collectiemateriaal met een mix van digital born materiaal in de vorm van audio(visuele)opnames en ander materiaal zoals foto’s, egodocumenten, officiële documenten en persoonlijke memorabilia. De interviews zijn opgenomen volgens de methode van oral history waarbij transcripties, bandinhoudsfiche en overeenkomsten onlosmakelijk verbonden zijn met het interview. Het Red Star Line Museum publiceert invulinstructies die van toepassing zijn op de registratie van een digital born interview (audio/ audiovisueel). Van de collectie biografische migratie-erfgoed zijn er momenteel al 155 interviews geregistreerd, waarvan minstens 1/3 is gerealiseerd sinds het begin van dit project. Dit zijn 155 verhalendossiers en komt neer op 212 interview records (aparte records voor dezelfde interview met verschillende ondertitelingstaal en afzonderlijke interviews van dezelfde persoon, bv. een interview voor vooronderzoek).

Met de publicatie van deze invulinstructies wil het Red Star Line Museum een leidraad geven in de registratie van soortgelijke collectiestukken. Op deze manier kan uniformiteit nagestreefd worden. Het museum is ervan overtuigd dat het niet de enige erfgoedinstelling is die geconfronteerd wordt met deze materie en wil ook andere spelers in het veld hierin betrekken.

Gebruik

Het gebruik van deze richtlijnen is voornamelijk bedoeld voor de collectieregistratoren die werken met mondelinge geschiedenis. De collectie wordt geregistreerd en beschreven te worden via het collectiebeheersysteem Axiell/Adlib en bewaard en ontsloten te worden op DAMS (de digitale beeldbank van de Antwerpse stedelijke musea en erfgoedinstellingen) voor zover hiervoor toelating is gegeven door de schenker. Indien het interview zeer gevoelige informatie bevat, wordt het bewaard in een gesloten omgeving op SharePoint die enkel toegankelijk is voor een beperkte groep van het museum. Deze worden automatisch overgezet in het e-depot van het FelixArchief. Een aantal interviews worden eveneens ontsloten via het Archief voor Onderwijs.  

Dataprofiel

Invulboek Adlib technische eigenschappen beschrijvingsregels
# element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1. Bewaarinstelling Naam bewaarinstelling Object ID > Identificatie Instelling/Beheerder Red Star Line Museum (Antwerpen) trefwoord verplicht herhaalbaar Wikidata, VIAF Noteer de officiële naam van de organisatie die het object (of de groep objecten) bewaart, beheert en er verantwoordelijk voor is. Dus niet de organisatie die de objecten juridisch beheert. Na de instellingsnaam volgt tussen ronde haakjes altijd de plaatsnaam.
2. Collectie Naam collectie Identificatie > Identificatie Collectie Red Star Line, Biografisch erfgoed, Migratie-erfgoed trefwoord verplicht herhaalbaar VIAF, Wikidata, eigen thesaurus “Red Star Line” is een verplichte waarde als het gaat om collectie van het museum. Het interview is autobiografisch van aard met migratie als focus in het verhaal.
3. Objectnummer Waarde objectnummer Object ID > Identificatie Objectnummer RSL.2019.080.001 string verplicht uniek - Het stramien voor het objectnummer is: RSL.jaartal.schenking.volgnummer. Hierbij wordt als jaartal liefst het jaar van het interview genomen.
4. Objectnaam Term objectcategorie Object ID > Identificatie Objectcategorie beeld- / geluidsdragers trefwoord verplicht herhaalbaar CDWA, International Core Data Standard for Archaeological Objects Documenteer de algemene of verzamelterm voor objecten, die aangeeft tot welke soort het geregistreerde object behoort. Per instelling wordt een eigen beperkte, vaste lijst uitgewerkt, relevant voor de eigen collectie.
5. Objectnaam Term objectnaam Object ID > Identificatie Objectnaam interview [audiovisueel] trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Documenteer de meest specifieke benaming van het object. Als het slechts een geluidsopname is, wordt het interview [audio].
6. Titel Titel Object ID > Titel en beschrijving titel Interview met Alina Tsebijeva over haar vlucht van Tsjetsjenië naar België. vrije tekst verplicht uniek - Documenteer de titels. Een titel mag niet te lang zijn (richtlijn is 10 - 15 woorden). In een toegekende titel wordt er weergegeven wie geïnterviewd wordt en waarover.
7. Titel Type titel Object ID > Titel en beschrijving soort Toegekend trefwoord verplicht herhaalbaar - Heeft het interview een titel dat is toegekend door de vervaardiger, neem je dit letterlijk over. Soort titel is dan 'origineel'. Als het interview geen officiële titel heeft, ken je zelf een titel toe. Dit geef je dan ook aan.
8. Titel Korte beschrijving Object ID > Titel en beschrijving beschrijving Alina Tsebijeva is op haar 6 jaar met haar ouders aangekomen in België, vanwege oorlog in Tsjetsjenië. Op 8 november 2001 kwamen ze in België aan. In het interview heeft ze het over de impact van de vlucht op haar leven, identiteitsproblemen en over haar studies en hobby.

Dit interview is afgenomen in het kader van het Veldwerkersproject (2018-2019).

vrije tekst verplicht uniek - Geef een korte synopsis over wat het interview gaat, en dat in een vlotte, doorlopende tekst. Probeer de volgende kernwoorden hier te vervatten: personen, gebeurtenis (vlucht), periode, plaatsen, waarover het gaat (vb. vluchten door corruptie) zeer korte chronologie. Vergeet niet te vermelden in welk kader het interview heeft plaatsgevonden (het project).
9. Geassocieerde persoon Bron geassocieerde persoon of instelling Associaties > Geassocieerde persoon/instelling naam Tsebijeva, Alina trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus, RKD Artists, VIAF, ULAN, Wikidata Geef de officiële of de meest gebruikte naam en voorna(a)m(en) van de vervaardiger(s). Stramien is ‘Achternaam, Voornaam voorvoegsel’ van de respondent of interviewer.
10. Geassocieerde persoon Bron geassocieerde persoon of instelling Associaties > Geassocieerde persoon/instelling associatie geïnterviewde trefwoord facultatief herhaalbaar CDWA Documenteer de functie of de rol van de persoon of organisatie die het object ontwierp of vervaardigde. Rol betreft de functie bij de totstandkoming van het object in kwestie, dus niet de functies die de vervaardiger in de loop van zijn leven heeft uitgeoefend.
11. Plaats vervaardiging Naam plaats vervaardiging Object ID > Vervaardiger plaats Antwerpen [plaats] trefwoord facultatief herhaalbaar CDWA Documenteer de plaats waar het interview plaatsvond. Gebruik bij voorkeur geografische plaatsnamen, zo specifiek mogelijk.
12. Vervaardiger Naam vervaardiger Object ID > Vervaardiger vervaardiger Gerelchuk, Polina trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus, RKD Artists, VIAF, ULAN, Wikidata Geef de officiële of de meest gebruikte naam en voorna(a)m(en) van de vervaardiger(s). Stramien is ‘Achternaam, Voornaam voorvoegsel’ van de respondent of interviewer.
13. Vervaardiger Rol vervaardiger Object ID > Vervaardiger rol interviewer trefwoord verplicht herhaalbaar CDWA Documenteer de functie of de rol van de persoon of organisatie die het object ontwierp of vervaardigde. Rol betreft de functie bij de totstandkoming van het object in kwestie, dus niet de functies die de vervaardiger in de loop van zijn leven heeft uitgeoefend. Als je bij een object meerdere rollen wil opnemen bij één vervaardiger wordt voor elke rol een nieuwe occurrence toegevoegd.
14. Plaats vervaardiging Naam plaats vervaardiging Object ID > Vervaardiger plaats Antwerpen [plaats] trefwoord facultatief herhaalbaar CDWA Documenteer de plaats waar het interview plaatsvond. Gebruik bij voorkeur geografische plaatsnamen, zo specifiek mogelijk.
15. Datering Toelichting datering Vervaardiging/Datering > Datering Bijzonderheden datum interview vrije tekst facultatief herhaalbaar - Toon aan dat de datum waarop het interview is afgenomen, meegegeven zal worden.
16. Datering Begindatum Vervaardiging/Datering > Datering Datering van 2019-09-03 datum verplicht herhaalbaar CDWA Noteer de datum waarop het interview is afgenomen. Data worden steeds als volgt genoteerd: jjjj-mm-dd.
17. Datering Einddatum Vervaardiging/Datering > Datering 2019-09-03 datum verplicht herhaalbaar CDWA Noteer de datum waarop het interview is afgenomen. Data worden steeds als volgt genoteerd: jjjj-mm-dd.
18. Fysieke beschrijving Trefwoord Fysieke kenmerken > Trefwoorden Onderdeel interview trefwoord facultatief herhaalbaar CDWA Kies het onderdeel dat je verder wilt toelichten.
19. Fysieke beschrijving Trefwoord Fysieke kenmerken > Trefwoorden Aspect taal trefwoord facultatief herhaalbaar CDWA Noteer over welk soort aspect het gaat: taal (gesproken in het interview), geluid of formaat.
20. Fysieke beschrijving Trefwoord Fysieke kenmerken > Trefwoorden Trefwoord Nederlands trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Beschrijf het soort aspect dat is genoteerd: Nederlands, MP4, …
21. Techniek Term techniek Object ID > Techniek techniek oral history [vakgebied] trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Documenteer de methodologie die is toegepast.
22. Materiaal Term materiaal Object ID > Materiaal materiaal digital born trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Documenteer het materiaal waaruit het object of een deel van het object is vervaardigd. Gebruik 'digital born' als het een origineel digitaal opgenomen interview betreft.
23. Afmetingen Onderdeel afmeting Object ID > Afmetingen onderdeel RSL.2019.080.001 getal verplicht uniek - Documenteer het onderdeel van het object dat gemeten wordt. Als het interview uit één geheel bestaat wordt hier het objectnummer genoteerd. Bestaat het interview uit meerdere delen bv. 2 dan wordt a.h.v. het objectnummer een onderscheid gemaakt: RSL.2019.080.001.1-2 en RSL.2019.080.001.2-2. Deze komen overeen met de bestandsnamen.
24. Afmetingen Beschrijving afmeting Object ID > Afmetingen afmeting duur trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Documenteer de dimensies van het object of van het onderdeel dat gemeten wordt.
25. Afmetingen Waarde afmeting Object ID > Afmetingen waarde 57 getal verplicht herhaalbaar - Documenteer de numerieke waarde van de afmeting van het object.
26. Afmetingen Eenheid afmetingen Object ID > Afmetingen eenheid minuten trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Documenteer de eenheid van de afmeting die gebruikt is in het veld 'waarde afmeting'.
27. Afmetingen Precisie afmeting Object ID > Afmetingen Precisie circa trefwoord verplicht herhaalbaar - Documenteer de mate van exactheid voor een bepaalde afmeting. Als dit veld niet wordt ingevuld, wordt ervan uitgegaan dat de geregistreerde afmeting accuraat is tot op de eenheid die gebruikt is. Indien dit niet het geval is, vul je 'circa' in.
28. Afmetingen afmetingen bijzonderheden Object ID > Afmetingen Bijzonderheden 0:56:32 getal verplicht uniek - Totale duur van het interview (ook als het in meer delen is opgenomen). Als het interview in meerdere delen op meerdere dagen is afgenomen, zet er dan ook nog de datum bij. VB: 00:18:30; afgenomen op 2019-09-03.
29. Associatie gebeurtenis Begindatum associatie gebeurtenis Associaties > Geassocieerde periode Begindatum 2001-11-08 datum verplicht herhaalbaar CDWA Vul hier de begindatum in van de periode waarop het interview betrekking heeft. Als het gaat over het levensverhaal van een persoon, neem dan de geboortedatum als uitgangspunt. Tenzij het heel specifiek over een vroegere periode zou gaan (voorbeeld: een verhaal over de ouders of grootouders). Dit veld vereist een specifieke datum: heb je geen specifieke datum maar een vage periode, vb. ‘van c. 63-64 tot 1985’, neem dan de vroegste datum (63) en begin met 1 januari. Dus: 01/01/1963 tot 31/12/1985 (einddatum). Of bijvoorbeeld de periode is mei ’68: van 01/05/1968 (begindatum) tot 31/05/1968 (einddatum).
30. Associatie gebeurtenis Naam geassocieerde gebeurtenis Associaties > Geassocieerd onderwerp Associatie vertrokken uit trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Documenteer in termen bijkomende info die relevant is om de gebeurtenis in het interview weer te geven. Als het gaat over een persoonlijk migratieverhaal, noteer dan dat de persoon 'vertrokken' is 'uit'.
31. Associatie gebeurtenis Naam geassocieerde gebeurtenis Associaties > Geassocieerd onderwerp Onderwerp Tsjetsjenië [republiek] trefwoord verplicht herhaalbaar TGN Maak duidelijk welk entiteit bij de associatie hoort. Bij de associatie ‘vertrokken uit’ hoort een locatie of land van waaruit de persoon is gemigreerd.
32. Associatie gebeurtenis Naam geassocieerde gebeurtenis Associaties > Geassocieerd onderwerp Soort onderwerp Geografie trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het type entiteit die bij de associatie hoort. Dit kan bijvoorbeeld, naast ‘geografie’, ‘activiteit’ of ‘gebeurtenis’ zijn.
33. Associatie gebeurtenis Einddatum associatie gebeurtenis Associaties > Geassocieerde periode Einddatum 2001-11-08 datum verplicht herhaalbaar CDWA Vul hier de einddatum in van de periode waarop het interview betrekking heeft.
34. Associatie gebeurtenis Naam geassocieerde gebeurtenis Associaties > Geassocieerd onderwerp Associatie vertrokken naar trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Documenteer in termen bijkomende info die relevant is om de gebeurtenis in het interview weer te geven. Als het gaat over een persoonlijk migratieverhaal, noteer dan dat de persoon 'vertrokken' is 'naar'.
35. Associatie gebeurtenis Naam geassocieerde gebeurtenis Associaties > Geassocieerd onderwerp Onderwerp België [staat] trefwoord verplicht herhaalbaar TGN Maak duidelijk welk entiteit bij de associatie hoort. Bij de associatie ‘vertrokken naar’ hoort een locatie of land naar waar de persoon is gemigreerd.
36. Associatie gebeurtenis Naam geassocieerde gebeurtenis Associaties > Geassocieerd onderwerp Soort onderwerp Geografie trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het type entiteit die bij de associatie hoort. Dit kan bijvoorbeeld, naast ‘geografie’, ‘activiteit’ of ‘gebeurtenis’ zijn.
37. Toestand Term toestand Object ID > Toestand onderdeel geheel vrije tekst facultatief herhaalbaar - Kies het onderdeel waarvan de toestand wordt gedocumenteerd.
38. Toestand Term toestand Object ID > Toestand Toestand goed trefwoord verplicht herhaalbaar - Documenteer de algemene toestand waarin het object zich bevindt, beschreven vanuit conservatiestandpunt. Gebruik één van de volgende trefwoorden: goed (stabiel en presentatieklaar zonder extra ingrepen), matig ( vereist kleine ingrepen bv. wanneer het beeld achterloopt op de audio) of slecht (vereist dringende ingreep anders kans op informatie verlies).
39. Beperkingen gebruik Beschrijving beperkingen gebruik Resitricties op ontsluiting i.v.m. privacy vrije tekst facultatief herhaalbaar - Bij sommige records moet voorzichtig omgesprongen worden omwille van privacy. Wanneer de geïnterviewde wenst om haar interview niet meteen met het breder publiek te ontsluiten, geef je aan dat er restricties zijn op ontsluiting vanwege privacy redenen. Hetzelfde geldt als het interview over gevoelig materiaal beschikt. Een ander, meer objectgericht, voorbeeld is bv. 'Niet uitleenbaar'.
40. Verwervingsdatum Verwervingsdatum Object ID > Verwerving verwervingsdatum 2019-09-03 datum verplicht herhaalbaar CDWA Datum van opname. Data volgen steeds volgende schrijfwijze: jjjj-mm-dd. Als de datum onbekend is, wordt dit veld niet ingevuld.
41. Verwervingsmethode Term verwervingsmethode Object ID > Verwerving verwervingsmethode opdracht trefwoord verplicht herhaalbaar Wikidata Documenteer de wijze waarop het interview in het bezit van de instelling is gekomen. Is het interview door derden in opdracht van de instelling vervaardigd, wordt de term 'opdracht' gebruikt.
42. Verwervingsbron Naam verwervingsbron Object ID > Verwerving verwervingsbron Red Star Line Museum (Antwerpen) trefwoord verplicht herhaalbaar Wikidata Namen van personen volgen de inversieregels: achternaam gevolgd door een komma, voorna(a)men.

Namen van instellingen worden ongewijzigd opgenomen, zonder inversie. Er wordt gekozen voor de officiële benaming. Na de instellingsnaam volgt tussen ronde haakjes altijd de plaatsnaam.