Invulboek Publicaties

From Meemoo Kennisbank
Jump to navigation Jump to search
Structuur van het Invulboek Publicaties


Het Invulboek Publicaties is een handboek met beschrijvingsregels voor het documenteren van publicaties in een bibliotheekbeheersysteem. Dit handboek vertrekt vanuit de beschrijvingsstandaarden die vandaag gangbaar zijn in de bibliotheekwereld, m.n. ISBD, MARC21 en RDA. Het Invulboek Publicaties is een work-in-progress. Het bevat beschrijvingsregels voor de belangrijkste eigenschappen van een publicatie, maar wordt stap-voor-stap uitgebreid en geredigeerd.

De beschrijvingsregels in het Invulboek zijn onderverdeeld in groepen van informatie die eigenschappen en gebeurtenissen in het leven van een publicatie documenteren (bv. titel en auteur). Elke eigenschap en elke gebeurtenis wordt vastgelegd in een element (bv. auteursvermelding). Elk element wordt in een bibliotheekbeheersysteem gedocumenteerd m.b.v verschillende velden (bv. functie auteur ). Om collectiebeheerders te helpen bij het bepalen van de beschrijvingsregels die belangrijk zijn voor hun collectie, worden verschillende elementen en velden verzameld in profielen.

Het Invulboek wordt beheerd door meemoo, Vlaams instituut voor het archief en de Redactieraad. Meer informatie over het Invulboek en het beheer ervan zijn op aparte pagina's van deze wiki opgenomen. Iedereen is ook steeds welkom om feedback en voorstellen voor aanpassingen door te geven.

Zoek in Invulboek Publicaties

Zoek op veldnamen van Erfgoedinzicht

Zoek in het Invulboek Publicaties