Publicatie:Richtlijnen

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting


Referentie
Titel
Locatie [ ]
Uitgever
Jaar van uitgave
Rechten
Persistent ID


Trefwoorden


Hier vind je de CEST-richtlijnen voor de toepassing van standaarden. Een richtlijn helpt je om te beslissen welke standaarden je nodig hebt om jouw digitaliseringsproject aan de minimumkwaliteit of de aanbevolen kwaliteit uit te voeren. Een richtlijn is echter geen handleiding: zoek je een stap-voor-stapprocedure om je door een bepaalde digitaliseringstraject te leiden? Raadpleeg dan onze handleidingen.

Elke richtlijn vertrekt vanuit een concrete situatie en geeft een aantal voorschriften hoe je kwaliteitsvol met die situatie kan omgaan. De CEST-richtlijnen maken het onderscheid tussen twee kwaliteitsniveaus:

  • Een minimumrichtlijn toont je een werkwijze die duurzaam is op lange termijn.
  • Een aanbevolen richtlijn toont je een werkwijze die duurzaam is op lange termijn en ook een meerwaarde oplevert voor je collectie, bijvoorbeeld doordat je rijkere, consistentere metadata creëert of een digitale representatie met een hogere kwaliteit.

Collecties inventariseren

Collecties digitaliseren

Collecties bewaren

Collecties toegankelijk maken

  • Ik wil mijn collectie publiceren op een website
  • Ik wil mijn collectiedata beschikbaar stellen voor hergebruik


Het agentschap Kunsten en Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap gaat ervan uit dat gesubsidieerde cultureelerfgoedorganisaties de minimumrichtlijnen van CEST volgen (zie Handleiding Cultureel-erfgoeddecreet). Hierbij wordt het 'comply or explain'-principe gevolgd: afwijkingen van de richtlijn zijn enkel mogelijk wanneer dit grondig gemotiveerd wordt. Zo'n motivatie kan overigens een aanleiding zijn om richtlijnen te herformuleren: ook voor dit deel van de wiki word je uitgenodigd om de voorgestelde richtlijnen te becommentariëren en suggesties te doen via het menu 'Bewerken'.

Deze richtlijnen werden geschreven in het kader van het project CEST (2010) op basis van binnen- en buitenlandse casestudies, literatuurstudie en de bestaande overzichten van erfgoedstandaarden. Ze werden grondig geëvalueerd en bijgestuurd door de expertmeetings. Voor een overzicht van de gebruikte bronnen, zie de bibliografie.