Help:Redactie/Glossarium

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search

Het glossarium dient om conceptuele begrippen die op de CEST-wiki gebruikt worden, kort uit te leggen.

Bij toevoeging wordt de voorkeursterm vastgelegd voor een bepaald begrip. Dit gebeurt in overleg. Het liefst ga je voor een Nederlandstalige term, maar enkel als die voldoende erkend wordt door de gebruikers. CEST is descriptief, niet prescriptief; we doen dus niet aan purisme.

Voeg bij elke term een bondige definitie. Een goede definitie legt de term uit in maximaal twee zinnen. Gebruik zoveel mogelijk bestaande definities en maak een verwijzing naar de bron voor je definitie.

Controleer steeds of de term die je wil toevoegen voorkomt in de volgende glossaria:

Sound Archive Australia]

Nadat je een term in het glossarium geplaatst hebt, is het belangrijk dat je checkt of op de CEST-website consequent de voorkeursterm gehanteerd wordt.

Structuur

Nuvola single chevron right.svg Zie Help:Nieuwe pagina aanmaken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voor het aanmaken van glossariumtermen wordt enkel gebruik gemaakt van een semantisch sjaboon. Andere tekst wordt niet ingevoerd. Daarom gaat het toevoegen van glossariumtermen via het semantische formulier Glossarium. Je kan ook een pagina handmatig (via een link aanmaken), maar de procedure via het formulier is eenvoudiger. Glossariumpagina's horen thuis in de Glossarium:-naamruimte. Door het semantisch sjabloon te gebruiken komen ze ook automatisch in de Categorie:Glossarium terecht.

Schrijftips

  • Gebruik in de mate van het mogelijk substantieven in het enkelvoud.
  • Schrijf je definities met de tips in de CEST-stijlgids in het achterhoofd.
  • Wees zuinig met related terms. Gebruik deze alleen bij termen die geen hiërarchisch verband hebben (dus: tussen twee narrower terms van eenzelfde broader term geen related term, etc).