Handboek rechten klaren:Creative Commons – licenties

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search

De zes klassieke Creative Commons-licenties zijn:

CCBY.png
 • Creative Commons - Naamsvermelding 4.0 (of CC BY 4.0):
  Met deze licentie geeft de auteur de toestemming om zijn werk te kopiëren, te verspreiden en door te geven, alsook er afgeleide werken van te maken en het werk te gebruiken voor commerciële doeleinden. De gebruiker dient wel de naam te vermelden die bij het werk door de auteur of de licentiegever werd aangegeven (maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat zij daardoor instemmen met het werk van de gebruiker of het gebruik van het werk).
  Dit is de meest vrije licentie, aangeraden voor de maximale verspreiding en gebruik van in licentie gegeven materiaal.
  De volledige tekst van de CC BY 4.0 licentie vind je hier.
CCBYSA.png
 • Creative Commons - Naamsvermelding-Gelijk Delen 4.0 (of CC BY-SA 4.0):
  Met deze licentie geeft de auteur de toestemming om zijn werk te kopiëren, te verspreiden en door te geven, alsook er afgeleide werken van te maken en het werk te gebruiken voor commerciële doeleinden. De gebruiker dient wel de naam te vermelden die bij het werk door de auteur of de licentiegever werd aangegeven (maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat zij daardoor instemmen met het werk van de gebruiker of het gebruik van het werk). Indien de gebruiker het werk bewerkt, moet het daaruit ontstane werk uitsluitend krachtens dezelfde licentie als de onderhavige licentie of een gelijksoortige licentie kunnen worden verspreid.
  Deze licentie wordt gebruikt door Wikipedia en wordt aangeraden voor alle materialen die voordeel hebben bij integratie binnen Wikipedia of soortgelijke projecten.
  De volledige tekst van de CC BY-SA 4.0 licentie vind je hier.
CCBYNC.png
 • Creative Commons - Naamsvermelding-Niet Commercieel 4.0 (of CC BY-NC 4.0):
  Met deze licentie geeft de auteur de toestemming om zijn werk te kopiëren, te verspreiden en door te geven, alsook er afgeleide werken van te maken, maar niet om het werk te gebruiken voor commerciële doeleinden. De gebruiker dient wel de naam te vermelden die bij het werk door de auteur of de licentiegever werd aangegeven (maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat zij daardoor instemmen met het werk van de gebruiker of het gebruik van het werk).
  De volledige tekst van de CC BY-NC 4.0 licentie vind je hier.
CCBYNCSA.png
 • Creative Commons - Naamsvermelding-Niet Commercieel-Gelijk Delen 4.0 (of CC BY-NC-SA 4.0):
  Met deze licentie geeft de auteur de toestemming om zijn werk te kopiëren, te verspreiden en door te geven, alsook er afgeleide werken van te maken, maar niet om het werk te gebruiken voor commerciële doeleinden. De gebruiker dient wel de naam te vermelden die bij het werk door de auteur of de licentiegever werd aangegeven (maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat zij daardoor instemmen met het werk van de gebruiker of het gebruik van het werk). Indien de gebruiker het werk bewerkt, moet het daaruit ontstane werk uitsluitend krachtens dezelfde licentie als de onderhavige licentie of een gelijksoortige licentie kunnen worden verspreid.
  De volledige tekst van de CC BY-NC-SA 4.0 licentie vind je hier.
CCBYND.png
 • Creative Commons - Naamsvermelding-Geen Afgeleide Werken 4.0 (of CC BY-ND 4.0):
  Met deze licentie geeft de auteur de toestemming om zijn werk te kopiëren, te verspreiden en door te geven, alsook het werk te gebruiken voor commerciële doeleinden, maar niet om er afgeleide werken van te maken. De gebruiker dient wel de naam te vermelden die bij het werk door de auteur of de licentiegever werd aangegeven (maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat zij daardoor instemmen met het werk van de gebruiker of het gebruik van het werk). De volledige tekst van de CC BY-NC-SA 4.0 licentie vind je hier.
CCBYNCND.png
 • Creative Commons - Naamsvermelding-Niet Commercieel-Geen Afgeleide Werken 4.0 (of CC BY-NC-ND 4.0):
  Met deze licentie geeft de auteur de toestemming om zijn werk te kopiëren, te verspreiden en door te geven, maar niet om er afgeleide werken van te maken, noch om het werk te gebruiken voor commerciële doeleinden. De gebruiker dient wel de naam te vermelden die bij het werk door de auteur of de licentiegever werd aangegeven (maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat zij daardoor instemmen met het werk van de gebruiker of het gebruik van het werk).
  De volledige tekst van de CC BY-NC-ND 4.0 licentie vind je hier.