Publicatie:Handboek Rechten Klaren

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


Samenvatting

Het handboek rechten klaren is een handleiding voor beheerders van erfgoedcollecties bij het vaststellen (1) of er auteursrechten rusten op een bepaald werk en (2) hoe (en met wie) deze geklaard kunnen worden om je collecties juridisch veilig te digitaliseren en/of te publiceren op het web.

Het handboek werd samengesteld door PACKED vzw als onderdeel naar aanleiding van het project ATHENA. Deze handleiding komt ook voort uit de betrokkenheid van PACKED vzw bij de Gebruikersgroep Cultureel Erfgoed en Auteursrecht die in februari 2011 in samenwerking met FARO, VKC en MovE werd opgericht. Een belangrijk doel van deze gebruikersgroep is de expertise van haar leden met betrekking tot auteursrecht te versterken en vormingen aan te bieden.


Referentie
Titel Handboek Rechten Klaren (Voorkeurstitel)
Locatie [ ]
Uitgever
Jaar van uitgave 2011-2016
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Dit is een handleiding voor het 'klaren van rechten' voor cultureel erfgoed. Met het 'klaren van rechten' bedoelen we het vaststellen (1) of er auteursrechten rusten op een bepaald werk en (2) hoe (en met wie) deze geklaard kunnen worden om je collecties juridisch veilig te digitaliseren en/of te publiceren op het web.

Deze handleiding werd speciaal samengesteld voor de CEST-wiki en ligt in het verlengde van het onderzoek dat PACKED vzw heeft verricht als werkpakketleider in het project ATHENA. Voor dit project ontwikkelde PACKED vzw, samen met de Universiteit van Patras (Griekenland), een Step-by-step IPR Guide: een eenvoudige online tool die je begeleidt bij het klaren van rechten voor het online gebruik van cultureelerfgoedcollecties.

Deze handleiding komt ook voort uit de betrokkenheid van PACKED vzw bij de Gebruikersgroep Cultureel Erfgoed en Auteursrecht die in februari 2011 in samenwerking met FARO, VKC en MovE werd opgericht. Een belangrijk doel van deze gebruikersgroep is de expertise van haar leden met betrekking tot auteursrecht te versterken en vormingen aan te bieden.


Deze handleiding bestaat uit 6 secties:

  1. Auteursrechten – wie? wat? wanneer?
  2. Welke rechten vallen onder het auteursrecht?
  3. Verzaking & overdracht van rechten
  4. Beheer van rechten
  5. Hulpmiddelen voor het klaren van rechten
  6. Auteursrecht en de PSI-richtlijn
  7. Bibliografie

Een overzicht voor het auteursrecht en naburige rechten vind je in het Wetboek van economisch recht.

Kijk tot slot ook bij Veelgestelde vragen voor antwoorden op enkele courante vragen over auteursrechten: