Publicatie:UGent SIP Creator:Downloaden en installeren

From Meemoo Kennisbank
Jump to navigation Jump to search


Systeemvereisten

UGent SIP Creator werkt op Windows, Mac, Linux en op alle andere platformen die Java 6 ondersteunen.

Systeemgeheugen

Om vlot te kunnen werken met de UGent SIP Creator, dient je computer te beschikken over een processor met een minimale kloksnelheid van 1 GHz, en minstens 1GB aan RAM-geheugen. Dit bepaalt de rekenkracht van de processor, wat belangrijk is voor de berekening van de checksums. Wanneer het gaat om zeer grote of zeer veel bestanden, zullen de vereisten mogelijk hoger liggen; bij kleinere bestanden of kleine hoeveelheden lager.

In Windows kan je de kloksnelheid en het RAM geheugen van je processor nagaan door via Start naar Configuratiescherm te gaan, en vervolgens op Systeem te klikken. Onder Processor vindt je de kloksnelheid (bvb 2.66GHz) en het RAM geheugen (bvb 4GB).

Java 6

De UGent SIP Creator vereist minimaal Java 6. De laatste versie van Java kun je downloaden via deze link.

Er zijn verschillende manieren om te controleren welke versie van Java geïnstalleerd is op je computer. Windows-, Mac- en Linuxgebruikers die hiermee vertrouwd zijn, kunnen gebruik maken van de command line in CommandPrompt of Terminal. Het commando:

java –version

geeft als resultaat bijvoorbeeld:

java version "1.6.x_xx"

Een andere manier om uit te zoeken welke versie van Java je hebt, is je systeem testen via deze online tool op de Java-website. Druk op de knop Java-versie controleren en de website controleert welke versie op jouw computer geïnstalleerd is. Als je versie ouder is dan 1.6.x, kun je meteen de laatste versie van Java downloaden en installeren.

Downloaden en opstarten

De UGent SIP Creator software kan je hier downloaden. Kies Opslaan. Het kan enkele seconden duren voor de download start. Je browser download een JAVA archiefbestand met de bestandsnaam ugent-sip-creator.jar. Het maakt in principe niet uit waar je dit bestand opslaat, maar maak bij voorkeur gebruik van de volgende locaties:

  • Windows: \Program Files
  • Mac: /Applications
  • Linux: /usr/local/src

Start de software door te dubbelklikken op het archiefbestand ugent-sip-creator.jar.