SODA:Verwijder systeembestanden

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search

Workflow algemeen schonen.jpg

Verwijderen systeembestanden

Benodigdheden

Wat?

In deze fase worden overbodige systeembestanden uit het archief verwijderd.

Waarom?

Systeembestanden hebben geen inhoudelijke waarde voor de rest van het archief en kunnen dus zonder problemen verwijderd worden. Zij hebben geen archiefwaarde.

Wanneer?

Dit gebeurt na het verwijderen van dubbele bestanden.

Hoe?

Deze handeling wordt manueel uitgevoerd. Dit gebeurt op basis van de informatie en documentatie over de software, die je tijdens de prospectie (interview en systeemanalyse) achterhaalde.

Voor het opsporen van sommige systeembestanden kan je eventueel de checksums gebruiken. Er bestaan zogenaamde 'forensic hash databases' waarin checksums van bekende systeembestanden zijn opgeslagen (zie bijvoorbeeld National Software Reference Library). Door de checksums in deze databank te vergelijken met de checksums van je archiefbestanden, kan je systeembestanden opsporen.

Opgelet!

Systeembestanden worden vaak verborgen om te voorkomen dat deze per ongeluk gewijzigd worden. Zorg er daarom voor dat alle bestanden in de map zichtbaar zijn.

Sommige systeembestanden kunnen op termijn nog wel nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer encapsulatie als bewaarstrategie gehanteerd wordt (containerbestand).

De archiveringstool Archivematica verwijdert automatisch een aantal systeembestanden. Wanneer je de tool gebruikt, is het dus niet nodig om bovenstaande stap te doorlopen. Dit impliceert echter dat je als gebruiker niet de keuze hebt om sommige systeembestanden te bewaren.