Publicatie:Verslag IIIF-conferentie 5-8 juni 2023 Napels

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

De jaarlijkse IIIF-conferentie vond plaats van 5 tot 8 juni 2023 in Napels. Heel wat nieuwe ontwikkelingen en interessante projecten, uitgevoerd door uiteenlopende internationale instellingen, passeerden de revue. Dit verslag biedt inzicht in wat er binnen de IIIF-community leeft.

IIIF-showcase

De IIIF-showcase, georganiseerd in de prachtige Chiesa dei Santi Marcellino e Festo, was voornamelijk gericht op nieuwkomers. Na een algemene inleiding tot IIIF volgde een stand van zaken van de werkzaamheden binnen de 3D- en de Maps Group. Bij de 3D Group werd onder meer aangegeven dat er een beslissing is genomen over welke 3D-standaarden zullen worden gehanteerd. Op basis van deze standaarden werken de leden van de 3D-group momenteel aan enkele demo’s.

Binnen de Maps Group lag de focus op de navPlace-extensie en -viewer die toelaat om een collectie/manifest/canvas op een kaart te situeren. Daarnaast stond de recent gepubliceerde Georeference Extension centraal die het mogelijk maakt om cartografisch materiaal via de IIIF-standaarden over een hedendaagse kaart te plaatsen.

Verder was er ook aandacht voor crowdsourcing en storytelling. Jason Evans van de National Library of Wales lichtte hun gebruik van Wikidata/Wikidata Image Positions en de crowdsourcingtool Madoc toe. Andrea Zanni van MLOL zoomde in op MLOL Stories, een webbased tool die toelaat om digitale verhalen op te zetten zonder voorafgaande kennis van IIIF.

Glen Robson sloot de showcase af met een toegankelijk stappenplan voor het implementeren van IIIF binnen een eigen organisatie/instelling.

Workshops

De workshops boden de mogelijkheid om dieper in te gaan op enkele onderwerpen. Zo zetten VKC en GhentCDH IT’ers, erfgoedspecialisten en academici aan tot een brainstorm over de rol van IIIF in online crowdsourcing en werd toelichting gegeven bij ARK persistable identifiers. Dit zijn stabiele verwijzingen of webadressen die geen ‘404 Page Not Found’-error geven.

Daarnaast zijn ook twee softwarepakketten toegelicht en geïllustreerd. Het open source digital asset management system DSpace zet in op de opslag, toegang en bewaring van digitale content. Het open source digital objects repository Archipelago is dan weer een geheel van Drupal-modules en een geconfigureerde Drupal-instantie voor de opslag en presentatie van digitale content.

IIIF-conferentie

Een volledig overzicht van alle presentaties van de IIIF-conferentie is te vinden op de website van het IIIF Consortium. Alle presentaties zijn opgenomen en zijn te raadplegen op het YouTube-kanaal van het IIIF-consortium.

We lichten enkele presentaties uit:

  • De staf van het IIIF Consortium gaf een overzicht van enkele actuele interne ontwikkelingen. Zo zal extra worden ingezet op het verbreden van het gebruikersbereik, onder meer via IIIF Guides (IIIF for Museums, IIIF for Researchers, …), het IIIF Cookbook en IIIF Commons. Er komen ook meer trainingen en updates van ondersteunend materiaal.
  • Allmaps, een web-based omgeving voor de georeferentie van cartografisch materiaal op basis van de IIIF-standaarden, werd officieel voorgesteld. Het platform is open source en vrij te gebruiken.
  • In het kader van het ArchiOx-project werd een pipeline ontwikkeld om verborgen elementen in historische bronnen zichtbaar te maken. Hierbij gaat naast kleur en dimensie ook aandacht naar het capteren van reliëf. De verkregen beelden worden via IIIF gevisualiseerd. Hierbij maken de onderzoekers gebruik van een plugin voor Mirador die toelaat om de richting en de intensiteit van het licht in te stellen.
  • VIKUS Viewer laat toe om collecties (IIIF presentation API v3) in hun geheel te verkennen. Alle beelden worden in eenzelfde venster gepresenteerd. Beelden worden hierbij ingedeeld volgens datum en/of thema. Het geheel is ook via trefwoorden doorzoekbaar.
  • Manuscriptorium, een virtuele verzameling/bibliotheek van geschreven cultureel erfgoed, lanceerde een nieuwe versie. Het platform is omgevormd tot een virtuele onderzoeksomgeving die het mogelijk maakt om te navigeren door de internationale collectie, eigen collecties aan te leggen en annotaties toe te voegen en te hergebruiken.
  • De Galleria Borghese in Rome werkt aan een complete tour door het museum gebaseerd op IIIF. Elke kamer wordt hierbij omgezet in een IIIF-collectie met een 360°-beeld en de verschillende objecten als onderdelen.
  • MemoRekall-IIIF gebruikt de interface van Mirador voor de vorming van een tool die het mogelijk maakt om video’s te annoteren en netwerken van manifesten (collecties van manifesten die op basis van inhoudelijke overeenkomsten met elkaar verbonden kunnen worden) te visualiseren. De tool is nog in ontwikkeling, maar het is al mogelijk om te experimenteren binnen de sandbox-opstelling.
  • Canopy IIIF genereert een statische site op basis van een IIIF-collectie-URL. Zo wordt het mogelijk om met relatief weinig middelen een digitaal collectieplatform, met zoekinterface en metadata, op te zetten.
  • IIIF-prezi3 is een Python library voor het automatisch genereren en valideren van JSON-LD bestanden conform de standaarden van de IIIF Presentation API 3.0. De library is gebaseerd op pydantic.
  • Binnen de Harvard University wordt gewerkt aan een update van de Mirador Viewer. Deze update voorziet onder meer een overgang naar React 18 (een front-end framework om websites mee te bouwen, https://legacy.reactjs.org/), de ontwikkeling van een Embed Service (een standaard die toelaat om geïntegreerde content te presenteren op een website aan de hand van een URL) en specifieke plugins (bv. om een logo of een hulpvenster toe te voegen; text search; omzetten van een IIIF-manifest in een PDF).
  • IIIF Authorization Flow API 2.0 is online gepubliceerd en werd voorgesteld. Deze flow beschrijft de interactiepatronen die kunnen worden gebruikt om de toegang tot beelden geheel of gedeeltelijk af te schermen.
  • High Throughput JPEG 2000 (HTJ2K) is een update van JPEG 2000. Omdat hierin de trage block coder is vervangen, is de decodeersnelheid aanzienlijk verhoogd. Tegelijk is de grootte van de bestanden een stuk kleiner dan bij PTIFFs. Daardoor kan deze update het gebruik van IIIF sneller én goedkoper maken.


Referentie
Titel Verslag IIIF-conferentie 5-8 juni 2023 Napels (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
Jaar van uitgave 2023
Rechten CC-BY
Persistent ID


Trefwoorden

verslag | museumcollecties | bibliotheekcollecties | archiefcollecties | documentaire collecties | archeologische collecties | “toegankelijkheid” staat niet in de lijst met mogelijke waarden voor de eigenschap “Cest:aboutExpertise” (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata).toegankelijkheid | “persistente identificatie” staat niet in de lijst met mogelijke waarden voor de eigenschap “Cest:aboutExpertise” (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata).persistente identificatie | “digitale duurzaamheid” staat niet in de lijst met mogelijke waarden voor de eigenschap “Cest:aboutExpertise” (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata).digitale duurzaamheid | linked (open) data | rasterbeelden | 3D-beelden | toepassingen | tekst | Standaard:IIIF |