Aantal onderdelen

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search
Veld aantal onderdelen
Definitie Het veld 'aantal onderdelen' documenteert het exacte aantal losse onderdelen waaruit een object of een groep objecten bestaat.
Invulregels
Door de losse onderdelen hier te benoemen, kan snel een overzicht verkregen worden van de samenstelling van het object. Invulling van dit veld kan dus nuttig zijn wanneer een object wordt beschreven dat uit meerdere losse onderdelen is samengesteld.
Denk aan: kop en schotel, paar schoenen, ciborie bestaande uit kelk met deksel, archeologische vondst bestaande uit diverse fragmenten...
Noteer een cijfer dat het totale aantal onderdelen aanduidt: bij een kop en schotel vult men dan in dit veld in: 2. Gebruik geen leestekens.
2
150
Als je het aantal onderdelen bij benadering wil omschrijven, gebruik dan het veld 'tekst korte beschrijving'.
Systemen

Qi (Donnet): Beschrijving > Aantal onderdelen (number_of_copies)
Erfgoedplus: Beschrijving > Aantal voorwerpen ()
Adlib (Erfgoedinzicht): Objecten > Identificatie > Identificatie > Onderdeel (PA)

Standaarden
Verwijst zowel naar aantal onderdelen als naar aantal exemplaren.
Adlib (Erfgoedinzicht): Objecten > Identificatie > Identificatie > Onderdeel (PA)
Bij het beschrijven van complexere samengestelde objecten (zoals bv. een servies of een dokterstas met inhoud) is het niet nodig om in het record waarin dit object als geheel wordt beschreven, het veld "Onderdeel" in te vullen. Bij dit soort objecten kunnen alle afzonderlijke delen een eigen record krijgen (dus bij een servies een apart record voor elke kop en schotel, voor de suikerpot etc.), waarin het aantal onderdelen benoemd kan worden. Vul in dit geval in het record van het object als geheel (dus het servies) wel het veld "Heeft als deel" op het tabblad "Nummers/relaties" in.
Erfgoedregister (Erfgoedplus): Beschrijving > Aantal voorwerpen ()
Veld 'Aantal voorwerpen' wordt in het Erfgoedregister zowel gebruikt voor het aanduiden van het aantal exemplaren als voor het aantal onderdelen. Dit veld wordt alleen ingevuld als het aantal exemplaren meer dan 1 is.
Qi (Donnet): Beschrijving > Aantal onderdelen (number_of_copies)
Verwijst zowel naar aantal onderdelen als naar aantal exemplaren.