Publicatie:IIIF-project fase 2: uitwisseling beelden en metadata meemoo-VKC, meerlagige IIIF en IIIF-annotaties, metadatahandboek, hybride collecties

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Het IIIF-project wil de bestaande IIIF-infrastructuur van de Vlaamse Kunstcollectie en haar projectpartners verder ontwikkelen en een aantal good practices van IIIF verder verkennen.

Projectpartners: Vlaamse Kunstcollectie, meemoo, Musea Brugge, KMSKA

Het IIIF-project (fase 2) bestaat uit verschillende deelprojecten:

  • Uitwisseling van beelden en metadata tussen het VKC- en het meemoo-ecosysteem

Het project maakte de verbinding tussen het VKC-ecosysteem en het meemoo-ecosysteem. Hierdoor kunnen beelden en metadata tussen beide organisaties geautomatiseerd uitgewisseld worden.

  • Meerlagige IIIF-presentaties en IIIF-annotaties

Het project probeert ook een aantal IIIF-toepassingen uit, zoals meerlagige IIIF-presentaties, maar ook een conditierapportagetool met IIIF-annotaties.

  • Metadatahandboek

Het IIIF-metadatahandboek wil geïnteresseerden op een toegankelijke wijze wegwijs maken in de geheimen van IIIF. Het handboek besteedt in het bijzonder aandacht aan de noodzakelijke metadata en hoe deze metadata in een IIIF-manifest moeten worden opgenomen om een correcte en logische IIIF-presentatie via een IIIF-viewer mogelijk te maken. Daarnaast gaan we dieper in op een aantal tools die je kunnen helpen om een IIIF-manifest op te maken en de verschillen tussen IIIF versie 2 en versie 3.

  • Testcase voor hybride collecties

We testen uit of het VKC-ecosysteem ook kan dienen voor de hybride collecties van de Musea Brugge. Om het VKC-ecosyteem geautomatiseerd te kunnen uitrollen werd de noodzakelijke configuratie- en synchronisatiesoftware ontwikkeld.

WP 2: IIIF binnen meemoo en uitwisseling van relevante metadata tussen het VKC-ecosysteem en het meemoo-ecosysteem

Binnen deze taak werd ernaar gestreefd om de beelden van meemoo via een IIIF-image-API uitwisselbaar te maken. Dit veronderstelde een functioneel-technische analyse van de huidige processen en infrastructuur, het zoeken naar de juiste componenten in een nieuwe architectuur, en de feitelijke ontwikkeling en implementatie. De testing en uitrol van de productieversie wordt deels ook na de projectperiode opgenomen.

D4. Overzicht van de architectuur

D5. Een IIIF-API-endpoint op de meemoo-MAM

D6. Export van metadata uit het meemoo-MAM in een gestructureerd formaat

D7. Component die metadata uit de datahub synchroniseert met records in het meemoo-MAM

D8. Koppeling van de VKC-datahub en -imagehub op de meemoo-MAM-infrastructuur

WP 3: Het inzetten van het Vlaamse Kunstcollectie-ecosysteem voor hybride collecties

Doel van deze taak is uit te testen of het VKC-ecosysteem relatief vlot kan worden uitgerold voor hybride collecties. De uitvoering hiervan is tevens een serieuze test voor de robuustheid van het ecosysteem.

D9. proefopstelling VKC-ecosysteem met daarin hybride collectie uit Musea Brugge

D10. dashboard op de proefopstelling

WP 4: IIIF-annotaties mogelijk maken

Doel van deze taak was te onderzoeken welke binnen IIIF de mogelijkheden waren om annotaties te maken, deze duurzaam op te slaan, er een geschiedenis aan te koppelen en deze doorzoekbaar te maken. Dit wordt geïllustreerd binnen de proefopstelling van een geautomatiseerde conditierapportage.

D11. Inhoudelijke, functionele en technische analyse conditierapportagetool met IIIF-annotaties

D12. Proefopstelling conditierapportagetool met IIIF-annotaties

WP 5: Onderzoek IIIF-multilayerviewer

Doel van deze taak is het onderzoeken van diverse meerlagige IIIF-presentaties en het in kaart brengen van de voorwaarden waaraan de afbeeldingen en metadata moeten voldoen. Dit wordt geïllustreerd met een proefopstelling in het IIIF-metadatahandboek.

D13. overzicht lectuur en good practices betreffende IIIF-multilayerpresentaties en -viewers

D14. IIIF-proefopstelling met daarin een aantal multispectrale opnamen gelayerd volgens de bevindingen

WP 6: Metadatahandboek

Doel van deze taak is het verzamelen van aanbevelingen voor de metadatering en de aanmaak en aanlevering van beelden in functie van het gebruik van IIIF.

D15. Metadatahandboek