Publicatie:IIIF-project fase 1: IIIF-beeldinfrastructuur gekoppeld aan de VKC-datahub

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

In dit project zetten we de eerste stappen naar een vlotte, efficiënte en geautomatiseerde ontsluiting van beeldmateriaal in het belang van de huidige en toekomstige (her)gebruikers. We hielden daarbij rekening met de (technische) aanbevelingen (de zgn. modelarchitectuur) uit de 'Blauwdruk gedistribueerd beeldbeheer'.

Projectpartners: PACKED (nu meemoo), het Rijksmuseum, Lukas (nu meemoo), de VKC-partnermusea

IIIF proefopstelling.png

Duurzame onderbouw

Sinds de doorlichting van het digitaal ecosysteem van de Vlaamse Kunstcollectie door PACKED (nu meemoo) in 2012, werkt de VKC gestaag aan een flexibel en open informatiesysteem. De VKC hecht veel belang aan de duurzame onderbouw die nodig is om tal van hergebruikstoepassingen te laten functioneren. Het open en flexibel informatiesysteem voorziet twee essentiële delen: een datahubcomponent en een beeldinfrastructuurcomponent.

De voorbije jaren concentreerden VKC en PACKED zich op de geautomatiseerde doorstroming van de metadata in de registratiesystemen via een datahub. Met het project ‘IIIF-beeldinfrastructuur gekoppeld aan de VKC-datahub. Fase 1: proefopstelling’ verlegden we de focus naar de gedigitaliseerde afbeeldingen van de museale artefacten in de verschillende collecties. De beeldinfrastructuurcomponent automatiseert de uitwisseling van beeldmateriaal.

Die uitwisseling gebeurde voorheen zeer moeizaam en was zeer arbeidsintensief door de vele manuele processen (e-mail, WeTransfer, USB-sticks, harde schijf ...) om beeldmateriaal te delen. Door een beeldinfrastructuurcomponent te compileren aan de hand van open standaarden, verhelpen we dat probleem.

IIIF-standaard

De infrastructuur beantwoordt bovendien aan de IIIF-standaard. IIIF staat voor International Image Interoperability Framework en is uitgegroeid tot de internationale standaard voor gedistribueerd beeldbeheer. (zie: http://iiif.io) Het internationaal gegroeide IIIF-kader biedt het technisch raamwerk voor een duurzame aanpak via Image API en Presentation API, die samen een zogenaamde imagehub vormen.

Projectresultaten

De Vlaamse Kunstcollectie slaagde erin volgende opstelling op te leveren:

• een DAMS (Digital Asset Management System) met 185 digitale afbeeldingen,

• een Imagehub (IIIF presentation API en IIIF image API) voor de geautomatiseerde doorstroming van digitale afbeeldingen en bijhorende metadata,

• een IIIF-viewer op een kopie van de Arthub, om digitale afbeeldingen op hoge resolutie (gemiddeld 5.000 pixels in de breedte) en bijhorende metadata te tonen, te delen en downloadbaar te maken.

• een aangepaste versie van de Arthub met de mogelijkheid tot meertaligheid en een resultaatpagina waarop de afbeeldingen in een 'grid view' opgesteld staan.

De ontwikkelde infrastructuur en de bijhorende vaststellingen werden gedocumenteerd op GitHub.


Referentie
Titel IIIF-project fase 1: IIIF-beeldinfrastructuur gekoppeld aan de VKC-datahub (fase 1: proefopstelling) (Voorkeurstitel)
Locatie Overzicht van de deliverables

Architectuur van de proefopstelling

Bestek van de proefopstelling

Analyse van de koppeling met de onderbouw

Plan van aanpak voor fase 2

Uitgever
Jaar van uitgave 2018-2019
Rechten CC-BY
Persistent ID