Overleg publicatie:Lastenboek voor een uploadtool

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inleiding

Binnen het interregionaal project Partons 2.0 (www.partons2-0.eu) met Noord-Frankrijk en Wallonië wordt een landschapsobservatorium opgezet waarop een beeld gegeven zal worden van de veranderingen in het landschap en straatbeeld in de grensoverschrijdende Westhoek doorheen de tijd onder meer aan de hand van oude en recente foto’s. De website van het landschapsobservatorium zal ontwikkeld worden door de Franse partner CAUE.

De input van dat landschapsobservatorium zal onder meer bestaan uit de beelden van de Médiathèque de Wormhout en ‘WESTHOEK verbeeldt’. De Médiathèque de Wormhout bestaat zowel uit oude als recente foto’s over de Franse Westhoek. Langs Vlaamse zijde beschikken we enkel over de foto’s van min. 25 jaar oud van ‘WESTHOEK verbeeldt’. Opdat het publiek kan participeren aan het landschapsobservatorium willen we een uploadtool ontwikkelen. Deze zal uit twee toepassingen bestaan:

  1. Een app op smartphones voor het opladen van foto’s zodra ze getrokken worden, gekoppeld aan de gps-coördinaten en het tijdstip.
  2. Een toepassing op de website voor het opladen van foto’s, zowel digital born foto’s als oude foto’s die ingescand worden.

Het is de bedoeling dat de beelden samen met de metadata onmiddellijk in de achterliggende databank van ‘WESTHOEK verbeeldt’, nl. Memorix Maior, worden opgenomen en dat deze vervolgens door een beheerder worden gecontroleerd en online geplaatst.

Beschikken jullie over een voorbeeld van een bestek voor dergelijke toepassingen? Zijn er bepaalde zaken waar ik zeker op moet letten in de opmaak van het bestek?

Zou iemand van Packed of VIAA in de jury kunnen zetelen voor de gunning van de opdrachten voor enerzijds de uploadtool en anderzijds een nieuwe website voor ‘WESTHOEK verbeeldt’? Aan de juryleden wordt gevraagd feedback te geven op de bestekken en de ontvangen offertes te vergelijken.

Methode

De API van Memorix Maior is niet uitgebreid gedocumenteerd, maar is wel in staat om dit toe te laten. Van hun kant zouden ze wel aanraden om bij de uploadtool te overwegen gebruik te maken van de Module Webkitchen ( http://demo.webservices.picturae.pro/docs/v2mediabank/ recipes-and-ingredients/).

--

Over websites en apps: In samenwerking met de VUB en We Open Data werken we voor het ogenblik aan een registratietool voor metaaldetectievondsten. Je vind hem op https://vondsten.be/. Dit is een voorbeeld van een responsieve website die meteen ook als registratie app dient. De efficientie zit erin dat je maar 1 applicatie moet bouwen en onderhouden voor zowel pc als mobiele gebruikers. Maar dat is dus wel iets dat vooraf aan je webontwikkelaar moet duidelijk maken: dat je een webdesign wil dat zowel op pc als smartphone gebruiksvriendelijk is. Kost ook iets meer vermoedelijk, maar dat betaalt zich wel meteen terug.

Als je een extern bedrijf een applicatie wil laten ontwikkelen die gebruik maakt van memorix maior, dan denk ik dat je vooraf 100% zeker moet zijn dat de API van memorix maior open en gedocumenteerd is. Vermijd dat die ontwikkelaar met Picturae moet overleggen om data en beelden op te halen. Dus ik denk dat je die toelating best voor de publicatie van het bestek formeel regelt en vastlegt. En dat de documentatie en een testtoegang tot de api bij het bestek zitten. Zo kan de ontwikkelaar meteen inschatten wat en hoe hij uit memorix maior kan trekken.

De link naar mediabank is een suggestie van picturae om je applicatie met hun tools te bouwen. Ik zou hen zeker uitnodigen om een offerte in te dienen. Maar je zit dan wel sterker vast aan memorix maior, wat de afhankelijk van CO7 van Picturae vergroot. De voorbeelden tonen trouwens dat er wel degelijk een RESTful API beschikbaar is, maar het is dus kwest= ie dat Picturae die toegankelijk maakt voor andere ontwikkelaars en een woordje uitleg geeft hoe die in elkaar zit. Lijken mij zaken die ze je als klant moeilijk kunnen weigeren. Hoop dat je input kan krijgen uit Estland.

--

Na enig aarzelen komt Picturae momenteel over de brug met de OAI-PMH en later deze week volgt normaal ook de RESTful API. In beide gevallen willen ze echter eerst dat we betalen vooraleer deze beschikbaar worden gesteld. Dit is voor ons niet de bedoeling aangezien de wijze waarop de integratie van Memorix Maior in de website en uploadtool vrij willen laten aan de leverancier. Is het gebruikelijk dat betaald dient te worden bij het toegankelijk maken van de API?

Op welke wijze wordt die documentatie en testtoegang het best toegevoegd aan het bestek?

--

Waarvoor word je precies verondersteld te betalen? Voor de ontwikkeling van de API? Of voor de toegang tot de API?

In beide gevallen leveren ze je natuurlijk wel een 'dienst'. Die API openstellen voor externen houdt voor hen veiligheidsrisico's en dus moeten ze daarvoor de nodige beveiliging voorzien. Het is dus niet ongebruikelijk dat je betaalt voor het openzetten van een API. Wat vragen ze precies? Wat zijn de voorwaarden?

Zijn er details over de wijze waarop je toegang krijgt? Moet je eerst een soort authenticatiesleutel aanvragen? Is de toegang beperkt in de tijd?

OAI-PMH en REST zijn beiden goede protocols. Voor je uploadtool zijn beiden nuttig, op voorwaarde dat niet alleen de READ, maar ook de CREATE en UPDATE functies geimplementeerd zijn.

In het bestek moeten de URI naar de API en de documentatie in bijlage zitten. Als die documentatie bestaat uit voorbeelden, so be it.