Publicatie:Lastenboek voor een uploadtool

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is de neerslag van een pilootproject dat uitgevoerd werd in het kader van het project Blauwdruk Gedistribueerd Beeldebeheer

Auteur(s)

  • Nastasia Vanderperren (PACKED vzw)
  • Bert Lemmens (PACKED vzw)

Status

Het lastenboek werd in juli verstuurd. Leveranciers kregen tot 25 augustus 2017 om een offerte in te dienen. Geen enkele leverancier heeft ingetekend.

Probleemstelling

Erfgoedcel CO7 is partner in het interregionale project Partons 2.0 met Noord-Frankrijk en Wallonië. Binnen dit project wordt er een landschapsobservatorium ontwikkeld waarbij de veranderingen in het landschap en straatbeeld dooreen de tijd in de Westhoek gedocumenteerd worden. Dit wordt gedaan aan de hand van oude en recente foto's. Naast de invoer van oude foto's en beelden uit de Médiathèque de Wormhout en WESTHOEK verbeeldt, zullen er ook foto's binnengehaald worden door middel van crowdsourcing.

CO7 wilde hiervoor twee applicaties laten ontwikkelen:

  1. een app op smartphones voor het opladen van foto's zodra ze getrokken worden. Metadata zoals GPS-coördinaten en tijdstip van het nemen van de foto moeten mee opgeladen worden;
  2. een toepassing op de website van WESTHOEK verbeeldt, voor het opladen van (scans van) oude en recente foto's.

CO7 beschikt via haar beeldbank WESTHOEK verbeeldt reeds over een DAM-systeem, Memorix Maior, waarin beelden beheerd worden. Het is daarom de bedoeling dat deze apps de foto's onderbrengen in het reeds bestaande DAM-systeem.

De erfgoedcel had weinig tot geen ervaring met de aanbesteding van dergelijke applicaties. PACKED vzw werd daarom gevraagd om het lastenboek te reviewen en te zetelen in de jury voor de gunning van de opdracht.

Methode

Dit pilootproject toont de problemen aan van een systeem dat als SaaS-dienst afgenomen wordt, maar niet beschikt over een open API. Om dit probleem te omzeilen, werd er naar een alternatief scenario gezocht.

Om foto's via een applicatie op te laden in de bestaande Beeldbank, moest het DAM beschikken over een open en gedocumenteerde API met GET-, POST-, PUT- en DELETE-functies. Deze commando's houden in dat het DAM gegevens moet kunnen ophalen (GET), wijzigen (PUT), creëren (POST) en verwijderen (DELETE). Er werd bij Picturae, de leverancier van het DAM-systeem nagevraagd of het DAM over zo'n API beschikt.

Memorix Maior, het DAM-systeem van Picturae, beschikt over een RESTful API. Ze is echter niet open, noch gedocumenteerd, waardoor het voor ontwikkelaars moeilijk is om de API te gebruiken. De leverancier stelde aan CO7 voor om gebruik te maken van de Webkitchen Mediabank. Dit is een module die het mogelijk maakt om gegevens op te vragen uit Memorix Maior. De module maakt hierbij gebruik van de API van Memorix Maior, maar is geen API op zich. Uit de documentatie van commanda's van de Webkitchen bleek echter niet dat deze module beelden van een externe tool kan opladen in het DAM-systeem.

Dit scenario deed vrezen dat geen enkele ander IT-bedrijf, buiten Picturae, zou kunnen intekenen op de opdracht. Ze zouden immers te afhankelijk zijn van de goodwill van Picturae. Daarom werd er naar een alternatieve oplossing gezocht. De uploadtool zou beelden bewaren op een externe netwerklocatie, die daarna door Picturae in Memorix Maior opgeladen zouden worden.

Geen enkele leverancier heeft ingetekend op de opdracht.

Resultaten

  • lastenboek