Standaard:SRU

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


SRU (Voorkeurstitel)
Search and Retrieve URL Service (Alternatieve titel)
Beschrijving

SRU vormt een laagdrempelige standaard om realtime informatie van een of meerdere contentleveranciers met een zoekactie op te halen voor hergebruik.

Erfgoedinstellingen die gedigitaliseerd erfgoed via SRU vindbaar maken, maken het mogelijk dat hun data (zowel metadata als digitale objecten) in wisselende presentaties aan eindgebruikers kunnen worden getoond. Bovendien kan deze informatie via SRU ook toegankelijk worden gemaakt voor hergebruik in bijvoorbeeld portaalwebsites, de European Library en in Web 2.0 toepassingen als AJAX. SRU voorziet in de behoefte om hergebruik van erfgoedinformatie mogelijk te maken zonder kennis van de data (structuur, inhoud) en de techniek (indexering, zoektaal, sessiebeheer) bij contentleveranciers. De standaard stelt het gebruik van de Contextual Query Language (CQL) verplicht. Daarnaast is vastgelegd hoe een contentleverancier beschrijft met welke indexen gezocht kan worden en in welke metadatastructuren zoekresultaten kunnen worden opgehaald. Na uitlezing van deze beschrijving is een zoeksysteem in principe zelfstandig in staat om een correcte zoekactie uit te voeren en de resultaten ervan op de juiste manier te verwerken.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
Persistent ID


Trefwoorden

aanbevolen standaard | zoektaal | toepassingen | "interoperabiliteit" is not in the list (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata, toegankelijkheid, ...) of allowed values for the "Cest:aboutExpertise" property.interoperabiliteit | Standaard:CQL |