Standaard:PNG

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


PNG (Afkorting)

Portable Network Graphics (Voorkeurstitel)

ISO/IEC 15948:2003 (Alternatieve titel)
Beschrijving

Portable Network Graphics is een open bestandsformaat voor rasterafbeeldingen, dat ontwikkeld werd als web- en bewerkingsformaat voor digitale beelden.

De extensie voor het PNG-formaat is ".png". De eerste versie van PNG werd gepubliceerd in 1995 en bood een copyright-vrij alternatief voor het GIF-formaat. Net als GIF ondersteunt PNG transparantie van beelden, maar het formaat laat bijvoorbeeld ook gedeeltelijke transparantie toe. PNG ondersteunt tot 24 bit kleurdiepte, in tegenstelling tot de 8 bit kleurdiepte van GIF. De helderheid van het beeld is platformonafhankelijk en de compressie is beter dan bij GIF. PNG biedt geen ondersteuning voor animaties. Hiervoor werd het MNG-formaat ontwikkeld; een PNG-formaat, uitgebreid met functionaliteiten om PNG-bestanden in sequentie te plaatsen.

PNG is een lossless beeldformaat, wat betekent dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld JPEG, er geen beeldinformatie bij opslag van de afbeelding verloren gaat. Er is geen ruimte voor gebruikers van dit formaat om er eigen specificaties aan toe te voegen, waardoor het formaat door iedere PNG-ondersteunende applicatie foutloos gelezen kan worden.

Aangezien de compressie van PNG bestanden beperkter is dan bij andere webformaten, blijft JPEG, ondanks de "lossy" compressie, doorgaans een betere keuze voor het representeren van afbeeldingen op het web. Dit geldt met name voor het representeren van true-color-afbeeldingen. Voor grafische beelden (logo's, schema's...) blijft het echter aangewezen om PNG te gebruiken.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
Persistent ID


Trefwoorden

aanbevolen standaard | bestandsformaat | rasterbeelden | bibliotheekcollecties | archiefcollecties | museumcollecties | audiovisuele collecties | "digitale duurzaamheid" is not in the list (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata) of allowed values for the "Cest:aboutExpertise" property.digitale duurzaamheid | Software:GIMP