Standaard:MrSid

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


Multiresolution Seamless Image Database (Voorkeurstitel)
MrSid (Afkorting)
Beschrijving

MrSID (uitgesproken als 'Mister Sid') is een formaat voor extreem grote rasterbestanden. Het is een 'viewer', compressie- en opslagformaat en is herkenbaar aan de bestandsextensie .SID.

Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor het opslaan van luchtfoto's en voor gebruik in geografische informatiesystemen (GIS). Grote afbeeldingen worden opgedeeld en bij het opvragen weer opgebouwd tot één afbeelding. Elk .SID bestand bevat meerdere niveaus van kwaliteit en zoom. Bij het bekijken ervan wordt alleen het opgevraagde deel verstuurd, waardoor er minder data wordt gegenereerd. In technisch opzicht wordt dus bij het decoderen maar één van de lagen geopend, waardoor het openen vrij snel verloopt.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
Persistent ID


Trefwoorden

CEST-register | bestandsformaat | rasterbeelden | audiovisuele collecties | "digitale duurzaamheid" is not in the list (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata) of allowed values for the "Cest:aboutExpertise" property.digitale duurzaamheid |