Standaard:ISO 3166: Country Codes

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


ISO 3166: Country Codes (Voorkeurstitel)
Beschrijving

De ISO 3166-1 norm is het eerste deel van ISO 3166 en legt alle landen van de wereld vast met unieke tweeletterige landcodes, drieletterige landcodes en driecijferige landcodes.
De tweede kolom (twee letters) wordt ook gebruikt als Internet top level Domain — met uitzondering van de code van het Verenigd Koninkrijk, waar als top-level UK gebruikt wordt, en de Verenigde Staten, waar voornamelijk .COM, .NET, .ORG, .GOV, .INT en .MIL worden gebruikt. Ook wordt de tweeletterige landcode gebruikt als basis voor de ISO 3166-2-code. Landcodes mogen niet verward worden met taalcodes volgens ISO 639. Zo is 'be' de taalcode voor Belarussisch (Wit-Russisch) maar tevens de landcode voor België. Daarom wordt aanbevolen de ISO 3166-landcodes in hoofdletters te schrijven en de ISO 639-taalcodes in onderkast (kleine letters). Op internet is dit echter niet gangbaar.

Belangrijk voor administratieve data, refereren naar het nummer is een handige tool.


Documentatie
Beheerder
[www.iso.org International Organization of Standardization]
Specificatie
Documentatie
Persistent ID


Trefwoorden

aanbevolen standaard | "metadata value" is not in the list (datastructuur, beschrijvingsregels, bestandsformaat, kleurruimte, zoektaal, markeertaal, netwerkprotocol, toegankelijkheidsprotocol, bewaarprotocol, uitwisselingsformaat, ...) of allowed values for the "Cest:hasStandardType" property.metadata value | terminologie | tekst | bibliotheekcollecties | toegankelijkheid |