Standaard:IPTC Photo Metadata Standard

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


IPTC Photo Metadata Standard (Voorkeurstitel)

Photo Metadata (Afkorting)

Photo Metadata IPTC (Alternatieve titel)
Beschrijving

IPTC Photo Metadata is een datastructuur voor het beschrijven van foto’s.

De standaard laat gebruikers toe om precieze en betrouwbare gegevens over de foto toe te voegen aan de foto zelf. Die gegevens kunnen betrekking hebben op de afgebeelde mensen, plekken en objecten. Ze kunnen ook zowel data, namen en identifiers bevatten m.b.t. de creatie van de foto als rechteninformatie.

De standaard werd ontwikkeld door de International Press Telecommunications Council, oorspronkelijk om persmateriaal te beschrijven en die metadata op te nemen in digitale foto zelf. De specificatie bestaat uit twee delen. Het IPTC Core Schema werd geïntroduceerd in 2004 en een basisset van 23 elementen om foto’s te identificeren en doorzoekbaar te maken. IPTS Core bouwt verder op het oorspronkelijk Information Interchange Model (IPTC IIM) dat in de jaren ‘90 werd ontwikkeld en via de Adobe Photoshop software uitgroeide tot een de facto standaard voor het embedden van metadata in foto’s. De IPTC Core elementen garanderen brede ondersteuning en compatibiliteit met oudere systemen en data. IPTC Extension Schema werd geïntroduceerd in 2008 en breidt de Core set uit met verfijningen van Core elementen en specifieke rechten elementen ontleend aan het PLUS metadata schema. IPTC Extensions laat toe om rijkere, fijnmazige data te documenteren, maar met beperkte garanties op ondersteuning en compatibiliteit.

Beide standaarden werden in 2009 samengevoegd tot IPTC Photo Metadata. IPTC elementen worden nog steeds breed ondersteund door beeldverwerkingssoftware worden wereldwijd gebruikt door o.a. nieuwsagentschappen, fotografen, bibliotheken en musea. De standaard wordt wereldwijd gebruikt door o.a. nieuwsagentschappen, fotografen, bibliotheken en musea.