Standaard:ICONCLASS

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


ICONCLASS (Voorkeurstitel)
Beschrijving

Iconclass is een meertalig classificeringsysteem voor afbeeldingen en illustraties. Het is ontworpen met het oog op de identificatie van de iconografie van beeldende kunst. Het is een van de meest geaccepteerde wetenschappelijk instrument om het onderwerp van een afbeelding aan te duiden.

Iconclass wordt wereldwijd gebruikt, met name door musea voor schone kunsten. Het systeem omvat vrijwel alle onderwerpen en thema's uit de klassieke kunsten, wat het vooral voor klassieke, West-Europese kunstverzamelingen een interessant instrument maakt.

De volledige classificatie is online raadpleegbaar in de Iconclass-browser en wordt ook ter beschikking gesteld als linked open data.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
Persistent ID


Trefwoorden

aanbevolen standaard | terminologie | tekst | museumcollecties | "interoperabiliteit" is not in the list (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata, toegankelijkheid, ...) of allowed values for the "Cest:aboutExpertise" property.interoperabiliteit |