Standaard:HTML 5

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


HyperText Markup Language 5 (Voorkeurstitel)
HTML 5 (Afkorting)
Beschrijving

HTML5 is de vijfde versie van de HTML-standaard. In deze versie worden nieuwe elementen geïntroduceerd die functionaliteit van zowel HTML als XHTML zal omvatten.

HTML5 introduceert nieuwe tags die ervoor zorgen dat er meer structuur in het document komt zoals '<header>' om het header gedeelte aan te duiden , '<nav>' voor navigatie en '<article>' om het artikeldeel aan te duiden. Verder komen er ook tags die het mogelijk maken om interactieve content af te spelen zonder gebruik te maken van een Flash-Player-plugin, zoals de '<video>'-tag. Door verbetering op het gebied van het Document Object Model zouden webpagina’s sneller moeten laden. Ook komt er een '<canvas>'-element dat scripts biedt voor een resolutie afhankelijke afbeelding. Deze kunnen gebruikt worden voor het renderen van grafieken of voor andere visuele effecten.

HTML5 zorgt er ook voor dat webapplicaties offline beschikbaar kunnen worden, bij het eerste bezoek aan de applicatie download je dan automatisch de benodigde files voor de webapp en dan kun je deze later offline gebruiken. Als je in zo’n offline applicatie dan veranderingen aanbrengt dan worden deze naar de server doorgestuurd het eerstvolgende moment dat er weer internetverbinding is. Nog niet alle browsers ondersteunen HTML5.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
[http://www.w3.org/TR/html5/ HTML5 A vocabulary and associated APIs for HTML and XHTML W3C Recommendation 28 October 2014]
Documentatie
Persistent ID