Standaard:GEDCOM

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


GEnealogical Data COMmunication (Voorkeurstitel)

GEDCOM (Afkorting)

GEnealogical Data COMmunication X (Alternatieve titel)

GEDCOM X (Afkorting)
Beschrijving

De benaming GEDCOM is een acroniem voor GEnealogical Data COMmunication, en is een uitwisselingsformaat voor genealogische gegevens en programma's. Dit werd ontwikkeld door de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (beter bekend als de Mormonen) in 1984; en de laatste versie 5.5 verscheen in januari 1996.

Dit formaat was ontwikkeld zodat een standaard zou ontstaan met betrekking tot communicatie tussen de Kerk en personen die genealogische data aanleverden.

De standaatd wordt gebruikt als de facto standaard voor gegevensuitwisseling tussen de meeste genealogische programma's.

Een GEDCOM-bestand is makkelijk toegankelijk, omdat het bestaat uit platte tekst en dus met elke teksteditor te bewerken is.

Aangezien XML zijn intrede deed en de ideologie achter XML hetzelfde is als voor GEDCOM is er begin 2012 een GEDCOM XML standaard verschenen (GEDCOM X project).

Die nieuwere standaard is een stabiel gevestigd ontwerp. Hoewel GEDCOM X de nieuwere standaard is en GEDCOM 5.5 niet meer gehandhaafd is, blijft GEDCOM 5.5 als de facto standaard voor meer dan 20 jaar. Dus is het nog aanbevolen om GEDCOM te gebruiken voor de uitwisseling van genealogische gegevens.Trefwoorden

aanbevolen standaard | uitwisselingsformaat | tekst | archiefcollecties | toegankelijkheid | "interoperabiliteit" is not in the list (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata, toegankelijkheid, ...) of allowed values for the "Cest:aboutExpertise" property.interoperabiliteit | semantisch web |