Standaard:EUPL

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


European Union Public Licence (Voorkeurstitel)
EUPL (Afkorting)
Beschrijving

De Openbare Licentie van de Europese Unie (ook: EUPL als afkorting van het Engelse European Union Public Licence) is een door de Europese Unie uitgegeven softwarelicentie, het doel is uiteindelijk een vrijesoftwarelicentie.

Versie 1.0 is op 9 januari 2007 door de Europese Commissie goedgekeurd voor de Engelse, Duitse en Franse versie. De vertaling voor de overige 20 talen werd goedgekeurd op 9 januari 2008. Het uitbrengen van de licentie draagt bij aan de licentieproliferatie, het is wel de eerste opensourcelicentie uitgebracht door een internationale overheid.

De licentie is in eerste instantie bedoeld voor de verspreiding van ontwikkelde software in het IDABC-programma, met de gekozen opzet zou het ook geschikt zijn voor andere software. Zwaartepunten in de licentie zijn compatibiliteit met de lokale wetgeving in de 27 EU-landen en compatibiliteit met andere populaire vrijesoftwarelicenties zoals de GNU General Public License. De eerst genoemde softwarepakketten zijn CIRCA-groupware[1], IPM[2][3] en de eLink[4]-G2G, G2C, G2B-specificatiesoftware.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
Persistent ID