Standaard:DXF

From Meemoo Kennisbank
Jump to navigation Jump to search


AutoCAD DXF (Voorkeurstitel)
DXF (Afkorting)
Beschrijving

AutoCAD DXF (Drawing Interchange Format, of Drawing Exchange Format) werd specifiek ontwikkeld voor de uitwisseling van bestanden tussen AutoCAD en andere systemen.

Van elke versie wordt steeds een binaire en een ASCII-gebaseerde specificatie uitgebracht. De binaire versies zijn sneller en compacter, maar voor archiveringsdoeleinden heeft een ASCII-gebaseerde versie de voorkeur. Een belangrijk nadeel van ASCII-DXF is de grootte van het bestand: in onze testset was dit 5 tot 8 maal de grootte van het oorspronkelijke DWG bestand.

De documentatie is vrij beschikbaar, maar is eigendom van Autodesk. Autodesk publiceert regelmatig nieuwe versies van het bestandsformaat, dat afgestemd wordt op de nieuwe versies van DWG, het native formaat van AutoCAD. Het is dus een open formaat, maar niet stabiel en mogelijk problemen met terugwaartse compatibiliteit. De specificatie loopt ook vaak achter op de DWG-specificatie, zodat de meest recente versies niet een-op-een uitwisselbaar zijn. De meeste courante CAD-software is in staat DXF bestanden te lezen en te schrijven.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
Persistent ID