Standaard:CIEXYZ

From Meemoo Kennisbank
Jump to navigation Jump to search


CIEXYZ (Voorkeurstitel)
Beschrijving
  • De CIE 1931 kleurruimtes zijn de eerste omschreven kwantitatieve links tussen fysieke pure kleuren (golflengte) in het electromagnetisch waarneembaar spectrum, de fysiologisch ontvangen kleuren in menselijke kleurvisie.

De wiskundige relatie dat deze kleurruimtes omschrijft zijn essentiële tools voor kleurmanagement. Ze laten het toe om verschillende fysieke antwoorden te vertalen naar waarneembare radiatie in kleur inkt, verlichte displays en opneemapparatuur. Zoals bijvoorbeeld digitale camera's vormen zich om tot de gemiddelde menselijke kleur visie. CIE 1931 RGB kleur ruimte en CIE 1931 XYZ kleur ruimte zijn gemaakt door de International Commission on Illumination (CIE), en dat in 1931.

  • De CIE XYZ kleurruimte komt van een serie experimenten gemaakt in de late 1920-jaren door William David Wright en John Guild. Hun experimentele resultaten werden gecombineerd in een specificatie van de CIE RGB kleur ruimte, dit leidde tot de ontwikkeling van de CIE XYZ kleurruimte.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
[http://wolfcrow.com/blog/what-is-the-difference-between-cie-lab-cie-rgb-cie-xyy-and-cie-xyz/ What is the difference between CIE LAB

CIE RGB CIE xyY and CIE XYZ?]

Persistent ID