Standaard:CIELAB

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


CIELAB (Voorkeurstitel)
Beschrijving
  • CIE: International Commission on Illumination - (Internationale de l'Eclairage. De commissie startte in 1913 als een autonoom internationaal board, een forum dat de uitwisseling van ideeën en informatie, standaards-bepalingen, etc over licht aanmoedigde.
  • LAB: Een Lab kleur is de universele noemer dat communiceert tussen RGB en CMYK kleurruimte. LAB is onafhankelijk van enige devices, betekenende dat het de enigste mannier is om een kleur haar waarde naar verscheidene devices en industrieën te communiceren.

Een Lab kleurruimte is een kleurruimte met dimensie L voor lightness, en een a en b voor de kleurtegengestelde dimensies, gebaseerd op non lineaire gecomprimeerde (vb. CIE XYZ) coördinaten. De terminologie vindt zijn oorsprong uit de drie dimensies van de Hunter 1948 kleurruimtes, waar L, a en b ook aanwezig waren. Hoewel Lab vandaag meer gebruikt wordt als een informele afkorting voor de L-a-B representatie van de CIE 1976 kleurruimte (of wel CIELAB)

  • CIELAB:

Het verschil tussen de originele Hunter en CIE kleur coördinaten is namelijk dat de CIE coördinaten gebaseerd zijn op een vierkantswortel transformatie van de kleurdata, terwijl de hunter coördinaten gebaseerd zijn op een vierkantswortel transformatie. Andere voorbeelden van kleurruimtes met de Lab Representaties bevatten de CIE 1994 kleurruimte en de CIE 2000 kleurruimte


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
How to understand color - pdf
[www.hunterlab.com/de/an-1005-de.pdf meer info over hunterlab (eng)]
Persistent ID


Trefwoorden

CEST-register | kleurruimte | rasterbeelden | museumcollecties | "digitale duurzaamheid" is not in the list (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata) of allowed values for the "Cest:aboutExpertise" property.digitale duurzaamheid |