Standaard:Apple Prores

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


Apple ProRes (Voorkeurstitel)
ProRes (Alternatieve titel)
Beschrijving

ProRes is een bestandsformaat voor lossy gecomprimeerde videobestanden. Prores werd ontworpen door Apple gemaakt voor post-productie van videobeelden met een resolutie tot en met 8K. Het formaat werd geintroduceerd samen met de release van Final Cut Studio 2 in 2007.

ProRes is een set intermediate codecs, d.w.z. dat ze bedoeld zijn als gecomprimeerd videoformaat voor gebruik tijdens het montageproces en niet voor het afspelen van video door eindgebruikers. Een intermediate codec heeft als doel een hogere kwaliteit te bieden dan eindgebruik codecs, maar met minder krachtiger (dure) hardware systemen. ProRes is verwant met Avids DNxHD codec of CineForm, zij geven een gelijkaardig aantal bitrates.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
Persistent ID


Trefwoorden

CEST-register | bestandsformaat | bewegende beelden | audiovisuele collecties | "digitale duurzaamheid" is not in the list (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata) of allowed values for the "Cest:aboutExpertise" property.digitale duurzaamheid |