Standaard:AVI

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


Audio Video Interleaved (Voorkeurstitel)
AVI (Afkorting)
Beschrijving

Audio Video Interleave (AVI) is een multimediacontainer (videobestand) geïntroduceerd door Microsoft in november 1992 als deel van de "Video for Windows"-technologie. AVI-bestanden bevatten zowel audio- als videodata in een standaardcontainer, die het gelijktijdige afspelen van beide toelaat. Net als dvd's ondersteunen AVI-bestanden meerdere audio- en videostromen, bijvoorbeeld voor verschillende gesproken talen, maar deze mogelijkheden worden bijna nooit benut. De meeste AVI-bestanden gebruiken een bestandsformaat dat in februari 1996 ontwikkeld werd door de Matrox OpenDML-groep. Deze bestanden worden door Microsoft ondersteund en staan onofficieel bekend onder de naam "AVI 2.0".

De structuur van AVI bestanden zijn zeer simpel. Deze bestanden bestaan uit twee delen, een header gevolgd door vele "chunks" van informatie. De header beschikt over metadata van het bestand, zoals de bestandsgrootte, frame rates, soortgelijke karakteristieken en de actuele audio en video informatie.

Er zijn vele codecs momenteel die beschikbaar zijn om de gewenste compression ratio van AVI formaat te evenaren. Het Avi File formaat heeft uitstekende hoge bestandskwaliteit. Om het compatibel te krijgen met de DV standaard, kan je DV-AVI inschakelen om te comprimeren. AVI is ontworpen door Windows wat er ook voor zorgt dat het gespeeld kan worden door vele bestuurssystemen. AVI vereist ook geen specifieke hardware die nog hoeft geïnstalleerd te worden. AVI file format is een van de meest gebruikte video formaten voor promoties, kort filmpjes en advertenties dankzij de comprimerende kwaliteit.

Eerdere minpunten kunnen zijn dat AVI's niet gecomprimeerde bestanden zeer groot kunnen zijn in vergelijking met andere bestandsformaten. Wanneer je de bestanden ook comprimeert zonder bepaalde grenzen, kan je ook kwaliteitsverlies verwachten.


Documentatie
Beheerder
Specificatie
Documentatie
Persistent ID