Publicatie:Wit op Wit, handleiding en typeofferte voor het fotograferen van linnen damast

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Richtlijnen voor het opmaken van een offerte digitalisering van erfgoed objecten (typeofferte) en een handleiding voor het fotograferen van linnen damast.


Referentie
Titel Wit op Wit

handleiding en typeofferte voor het fotograferen van linnen damast (Voorkeurstitel)

Locatie [ ]
Uitgever
Jaar van uitgave 2020
Rechten CC-BY
Persistent ID


In het kader van het project inhaalbeweging digitale collectieregistratie ‘Wit op Wit. Digitaliseren van de Kortrijkse linnen damastcollectie’ werd een typeofferte en handleiding opgemaakt rond het fotograferen van objecten in witlinnen damast. Gefigureerd witlinnen damast is een eenkleurig weefsel waarin het patroon 'wit op wit' geweven is. De figuren verschijnen glanzend op een matte achtergrond en zijn slechts vanuit een bepaalde hoek en met een bepaalde lichtinval duidelijk zichtbaar. Daarom is fotograferen niet evident. 

Typeofferte

De typeofferte is bedoeld om deze technische uitdaging met de juiste normen en gelijke eisen te kunnen vergelijken. Het document is geïnspireerd door de richtlijnen van Lukasweb, VIAA, Rijksmuseum Amsterdam en Faro. Technische eisen en beoogde eindresultaat, maar ook praktische organisatie en workflow komen aan bod.

In het kader van Wit op Wit werd bovendien een opleidingstraject uitgewerkt om deze kennis en expertise te introduceren, te delen en duurzaam te verankeren in het cultureel-erfgoedveld. Dit gebeurde door de opleiding (techniek en workflow) van een fotograaf van een Belgische erfgoedinstelling (Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium) en door de organisatie van een masterclass voor beroepsfotografen.

Handleiding

De handleiding werd opgesteld in samenwerking met Rik Klein Gotink, die in opdracht van het Rijkmuseum Amsterdam een techniek uitwerkte om gefigureerd witlinnen damast te fotograferen.

Niet alleen de fotografie, maar ook de naverwerking in Photoshop komt aan bod. Indien je met de handleiding toch niet verder kunt, info is te bekomen op website Rik (https://www.rkgf.nl/) of op het KIK

Texture maakte ook nog een leuk filmpje om alle stappen duidelijk te maken, voorbereiden objecten, opname en opstellen in de schatkamer.

Veel kijkplezier