Publicatie:Wikiwoordenlijst

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Word je de laatste jaren om de oren geslagen met woorden waarin het voor- of achtervoegsel “wiki” voorkomt? Om mogelijke spraakverwarring de wereld uit te helpen, toont onderstaande verklarende woordenlijst je door het bos opnieuw de bomen.


Referentie
Titel Wikiwoordenlijst (Voorkeurstitel)
Locatie META nummer 2018/6

META nummer 2018/7

Uitgever
Jaar van uitgave 2018
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Auteur

Bart Magnus (PACKED vzw)

Wikiwoordenlijst

Een weetje om van wal te steken. De etymologische oorsprong van het woord “wiki” is in het Hawaiiaans te zoeken. Het betekent “snel”, “vlug”, “beweeglijk”. Tussen de terminals van Honolulu International Airport rijdt overigens de Wiki Wiki Shuttle, een erg snel busje dus.

Word je de laatste jaren om de oren geslagen met woorden waarin het voor- of achtervoegsel “wiki” voorkomt? Om mogelijke spraakverwarring de wereld uit te helpen, toont onderstaande verklarende woordenlijst je door het bos opnieuw de bomen. De projecten van de Wikimedia Foundation die in deze lijst zijn opgenomen, staan cursief. De woorden die tot de officiële Woordenlijst behoren, krijgen een asterisk (*) mee, diegene die in de online Van Dale zijn opgenomen een gradensymbooltje (°).

Bronnen: Nederlandstalige Wikipedia (nl.wikipedia.org) Engelstalige Wikipedia (en.wikipedia.org) Engelstalige Wiktionary (en.wiktionary.org) Nederlandstalige Wiktionary (nl.wiktionary.org) Woordenlijst (woordenlijst.org) vandale.nl

Wiki *° Een website die bezoekers zelf kunnen bewerken. Een cruciale eigenschap van een wiki is dat op een zeer intuïtieve manier verschillende pagina’s aan elkaar gelinkt worden. Een wiki oogt niet als een strak vormgegeven, afgewerkte website, maar als een work in progress waaraan velen kunnen bijdragen. Wikipedia is het bekendste voorbeeld van een wiki, maar het principe kan ook op andere websites toegepast worden (bv. projectcest.be).
Wikisite * Synoniem voor “wiki”.
Wikipagina * Een pagina die deel uitmaakt van een wiki.
Wikisoftware De verzameling software die nodig is om een wiki op een server te laten draaien. Zulke software wordt ook een WikiEngine genoemd. Het bekendste voorbeeld is de opensourcesoftware Mediawiki.
Mediawiki Open source wikisoftware die het mogelijk maakt om zelf een wiki op te zetten. Wikimediaplatformen maken gebruik van deze software. De software is geschreven in de programmeertaal PHP en is compatibel met alle courante besturingssystemen.
Semantic wiki Een type wiki dat niet enkel gestructureerde tekst en hyperlinks bevat, maar ook een onderliggend semantisch kennismodel. Daardoor kunnen data op de pagina’s van de wiki en relaties tussen de pagina’s gestructureerd worden opgeslagen in een database.
Wikimedia (Foundation) Amerikaanse non-profitorganisatie die verschillende projecten initieert rond online informatie onder een vrije licentie. Wikimedia heeft lokale – meestal nationale – chapters die met de plaatselijke gemeenschap projecten initiëren.
Wikidata Online databank met gestructureerde gegevens die collectief door vrijwilligers overal ter wereld en in elke taal kunnen worden bewerkt. De gegevens zijn gepubliceerd onder een CC0-licentie en kunnen dus door iedereen zonder beperkingen hergebruikt worden.
Wikimediaplatformen Verzamelnaam voor de verschillende projecten van Wikimedia die een online platform hebben, bv. alle projecten die in deze lijst cursief staan afgedrukt.
Wikipedia Online encyclopedie die wereldwijd in verschillende taalversies door vrijwilligers (Wikipedianen) wordt geschreven. De inhoud wordt onder een vrije licentie (CC BY-SA) gepubliceerd en is dus door iedereen herbruikbaar.
Wikimedia Commons Online verzameling met vrij herbruikbare afbeeldingen, geluid, video en andere bestanden. Auteurs die bestanden op Wikimedia Commons plaatsen, kunnen maximaal eisen dat bij hergebruik hun naam wordt vermeld en dat het werk waarin hun materiaal gebruikt wordt onder een even vrije licentie (CC BY-SA) wordt gepubliceerd. Alle afbeeldingen en video’s die op Wikipediapagina’s te zien zijn staan op Wikimedia Commons.
Wikisource Een online bibliotheek met vrije publicaties. Deze publicaties kunnen vrij zijn omdat ze tot het publiek domein behoren – wanneer de auteurs minstens 70 jaar overleden zijn – of omdat de auteurs het werk onder een vrije licentie hebben gepubliceerd.
Wikibooks Online platform waar gratis leerboeken en ander lesmateriaal ter beschikking worden gesteld van de gemeenschap. In tegenstelling tot bij Wikisource, gaat het hier niet om getrouwe versies van uitgegeven werken, maar om nieuw lesmateriaal (of om bestaand lesmateriaal onder een vrije licentie) waar door de gemeenschap aan wordt verdergewerkt.
Wikiquote Online platform waarop vrijwilligers citaten van en over bekende personen en rond bepaalde thema’s verzamelen. Deze moeten steeds voorzien zijn van een betrouwbare bron.
Wiktionary Een meertalig online woordenboek dat door vrijwilligers wordt geschreven.
Wikinews Online nieuwsbron van vrije informatie, geschreven door vrijwilligers, die als burgerjournalisten nieuws verslaan.
Wikivoyage Online platform waarop vrijwilligers samen vrij beschikbare online reisgidsen schrijven.
Wikify Engels werkwoord met twee courante betekenissen. 1) Inhoud op een Wikimediaplatform zodanig aanpassen dat het voldoet aan de kwaliteitseisen van het platform; 2) Iets omzetten naar een wiki.
Wikiën * Bijdragen tot of opzoeken op een wiki.
Wikisyntax De specifieke opmaaktaal om wikipagina's te schrijven.
.wiki Een webdomein dat sinds 2014 beschikbaar is voor het grote publiek.
Wikigeneratie ° Door Van Dale gedefinieerd als een “generatie van mensen die vrij kritiekloos informatie ontlenen aan digitale bronnen op internet”.
Wikileaks Een nonprofitorganisatie en website die sinds 2006 een platform biedt voor klokkenluiders om anoniem documenten te publiceren om misstanden aan de kaak te stellen. Wikileaks heeft geen band met de Wikimedia Foundation.
Wikitorial * Samentrekking van “wiki” en “editorial”. Het verwijst naar een experiment van Los Angeles Times in 2005, waarbij lezers werd gevraagd om mee het editoriaal van de krant te schrijven. Het idee werd snel afgevoerd.
Wikiwagen * Wagen volgens het wikiprincipe, waarbij iedereen verder kan bijdragen en sleutelen om de wagen te verbeteren.