Publicatie:Handleidng JHOVE/JHOVE downloaden en uitpakken

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search

Systeemvereisten

JHOVE werkt op Windows, Mac, Linux en op alle andere platformen die Java J2SE (of nieuwer) ondersteunen. De laatste versie van Java kun je ook meteen downloaden via deze link.

Er zijn verschillende manieren om te controleren welke versie van Java geïnstalleerd is op je computer. Windows-, Mac- en Linuxgebruikers die hiermee vertrouwd zijn, kunnen gebruik maken van de command line in CommandPrompt of Terminal. Het commando:

java –version

geeft als resultaat bijvoorbeeld:

java version "1.6.x_xx"

Begint je versie niet met “1.4”, "1.5" of "1.6", dan dien je een update te doen van Java.

Een andere manier om uit te zoeken welke versie van Java je hebt, is je systeem testen via deze online tool op de Java-website. Druk op de knop 'Java-versie controleren' en de website controleert welke versie op jouw computer geïnstalleerd is. je kandan meteen de laatste versie van Java downloaden en installeren.

Downloaden

JHOVE kun je gratis downloaden via deze link. Volg de aanwijzingen op de website. Het kan enkele seconden duren voor de download start.

Om de download te starten, druk je op de Download-knop:

JHOVE Download.jpg

JHOVE wordt beschikbaar gesteld onder de opensource licentie 'GNU Lesser General Public Licence'. Dit wil zeggen dat de software vrij ter beschikking staat onder de voorwaarden van deze licentie, maar het is niet toegelaten JHOVE te gebruiken in een ander, gesloten softwarepakket.

Uitpakken

Het bestand dat je binnenhaalt, is een zipbestand (bv. jhove-1_x.zip). Windows, Mac en de meeste Linux-distributies bevatten standaard een programma om .zip-bestanden uit te pakken. Gebruik indien nodig WinZip, Stuffit of een gelijkaardig programma om het zipbestand uit te pakken. Het JHOVE .zip-bestand bevat de volgende bestanden:

JHOVE Download3.PNG

Het maakt in principe niet uit waar je de map precies uitpakt. In de uitgepakte map "jhove-1_x" zul je de map "jhove" terugvinden. Die map kopieer je bij voorkeur naar de volgende locatie:

  • Windows: C:\ (opgelet: Plaats de map met de JHOVE-bestanden niet in de map c:\Program Files.)
  • Mac: /[computernaam]/Applications
  • Linux: /usr/local/src

Start JHOVE nog niet op, want er volgen nog enkele stappen voor je dat kunt doen.