Publicatie:Frontend vs Backend

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


Samenvatting

De nood en vraag naar nieuwe websites, platformen en digitale toepassingen groeit. Wanneer je beslist om een nieuwe digitale toepassing te ontwikkelen, is het belangrijk om te weten dat elke applicatie bestaat uit een backend (achterkant) en frontend (voorkant). Dit artikel legt uit wat het verschil is tussen beiden, en waarom je er rekening mee dient te houden bij het uitschrijven van een project of aanbesteding.


Referentie
Titel Frontend vs backend (Voorkeurstitel)
Locatie META nummer 2020/09
Uitgever
Jaar van uitgave 2020
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Auteur

Astrid Vergauwe (meemoo, Vlaams instituut voor het archief)

Meer dan een frontend

In deze tijd van Zoom-meetings, online streamingdiensten en digitale winkelkarretjes, zijn web services niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Steeds meer archieven, bibliotheken en documentatiecentra begrijpen dat hun doelpubliek vooral online functioneert, communiceert, zijn informatie zoekt en deelt. Daarom zetten zij steeds meer in op een digitaal informatiebeleid dat streeft naar een duurzame online dienstverlening en kennisdeling. Deze digitale ambities vragen vaak een aangepaste informatiearchitectuur, specifieke software of vernieuwende toepassingen.

Zulke digitale applicaties bestaan uit verschillende componenten. Als gebruiker worden we vooral geconfronteerd met de gebruikerskant van de digitale toepassing. Denk aan alles wat je ziet in een webbrowser of de interface van een contentmanagementsysteem (CMS). Deze entiteiten worden veelal verkeerd de ‘website’ of de ‘backend’ genoemd. Beter spreken we in beide gevallen over de frontend van de toepassing. We zijn ons vaak niet bewust van wat er daarnaast op de achtergrond speelt.

Het verschil tussen frontend en backend

De backend is het het onderdeel van de digitale toepassing die onzichtbaar is voor de gebruiker, maar vaakook voor de administrator van bijvoorbeeld een website. Ze ondersteunt alle processen, dataopslag, workflows en functionaliteiten die er voor zorgen dat de toepassing optimaal werkt. Denk maar aan bijvoorbeeld het verwerken van nieuwsbriefregistraties, het binnenhalen en verwerken van data via een Application Programming Interface (API) of rechtenbeheer. De backend kan geprogrammeerd worden in talen zoals Java, PHP of Python, en de code draait op een server. Binnen het client-server model is de backend de server-kant van een applicatie.

De frontend is in dit model de client-kant of presentatielaag. Deze voorkant omvat de grafische gebruikersinterface waar de bezoeker mee in aanraking komt. Het is alles wat je ziet, onder andere de lay-out, het design en de call-to-actions. De backend zorgt ervoor dat alle knoppen en acties correct functioneren. De code van frontend functioneert hoofdzakelijk in de browser en kan in verschillende talen (bijvoorbeeld CSS, HTML of Javascript) geprogrammeerd worden.

Aanbesteden en strategie

Het onderscheid tussen backend en frontend heeft ook een impact op het uitschrijven van een aanbesteding of project. De backend biedt de mogelijkheid om een interne procedures te vertalen naar digitale processen die sterk geautomatiseerd kunnen worden. Denk maar aan het gebruik van API’s voor het uitwisselen en hergebruik van data. Bij de frontend staat daarentegen gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring centraal. Alles is gericht op het ontwikkelen van klantgerichte diensten die vlot navigeerbaar zijn voor het doelpubliek.

Vanuit de digitale strategie en het overkoepelend beleid kan dus gekozen worden om andere klemtonen te leggen binnen een opdracht voor de ontwikkeling van een digitale toepassing: het optimaliseren van interne processen of het faciliteren van klantgerichte diensten. De keuze heeft een directe impact op het type opdracht, de te kiezen leverancier en het spenderen van middelen. Het is belangrijk om hierbij stil te staan vooraleer een project of aanbesteding wordt uitgeschreven.