Publicatie:DIM Casestudie Themilco Hopplukmachine - Hopmuseum Poperinge

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting


Referentie
Titel DIM Casestudie Themilco Hopplukmachine - Hopmuseum Poperinge (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
Jaar van uitgave 2016
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Deze publicatie maakt deel uit van het cultureel ontwikkelingsgericht erfgoedproject Duiken in de Machine

Omschrijving

Themilco Hopplukmachine - Hopmuseum Poperinge

In de wereld van de plukmachines zijn de namen Allaeys en Themilco geen onbekenden. Deze bedrijven bedienden ook internationale klanten met hun Standard, Hopmatic & Giant machines. In minder dan tien jaar verdrong de plukmachine de handpluk volledig. Het Hopmuseum wijdde in 2011 een tijdelijke tentoonstelling aan dit boeiend bedrijfsverhaal. Daarnaast werd ook een brochure samengesteld over de geschiedenis van de plukmachines. De stad Poperinge mocht op woensdag 28 september 2011 een plukmachine in ontvangst nemen. De plukmachine was een schenking van Raoul Thevelin, zaakvoerder van Themilco, een Poperings bedrijf dat tot 1987 plukmachines vervaardigde. Dit prototype werd gebouwd in 1965 maar werd nooit verkocht en was ook niet operationeel.

De vrienden van het Hopmuseum namen de taak op zich om de machine operationeel te maken. Dankzij het vele werk van André en Willy Boutton kan deze plukmachine nu 60 ranken per uur verwerken. De twee broers werkten tot 1987 als machinebouwers bij de firma Themilco. Hun kennis zorgde ervoor dat de machine niet op de schroothoop belandde.

Willy en André startten hun opdracht met een zoektocht naar wisselstukken om de machine opnieuw te kunnen opstarten. Daarvoor gingen ze te rade bij verschillende hopboerderijen in de Westhoek en Noord-Frankrijk. Ze vonden uiteindelijk de originele stukken bij de hoeves van de families Taveirne, Hardeman en Deraedt.

Daarna startte het echte werk: de montage. Willy en André werkten zo’n drie weken aan de machine. Voor hen was het een echte liefhebberij. De machine werd herspoten in de originele kleuren. Op 2 september 2012 werd de gerestaureerde machine gedemonstreerd aan het grote publiek tijdens de hopplukfeesten bij het Hopmuseum.


Realisatie

Röntgenfoto

Door interne machinecomponenten in kaart te brengen kunnen we beter begrijpen hoe een machine werkt. Maar niet bij alle machines zijn deze componenten makkelijk bereikbaar. Röntgenbeeldvorming wordt in de medische wereld gebruikt om onder andere botbreuken vast te stellen. Ook in andere sectoren wordt deze technologie gebruikt om het verborgene zichtbaar te maken. Zo gebruiken douanebedrijven grote röntgenscanners om de inhoud van containers te controleren.

De exploratie van deze boeiende technologie moest wel deel uitmaken van de eerste fase Duiken in de Machine. Met de hopplukmachine van het Hopmuseum Poperinge zijn we naar de Antwerpse Haven getrokken om daar een onthullende foto van de machine te maken. Een fascinerend resultaat is het gevolg van deze onderneming. Door perspectiefvervorming is het 2D beeld echter moeilijk te interpreteren.

Röntgenfoto gemaakt door GIP te Kallo - Rechter zijaanzicht

3D laserscanning

Op maandag 27 juni 2016 werd de hopplukmachine in een schuur van een Poperingse landbouwer ingescand. Het bedrijf RealVisuals die in 2015 al de zwingelturbine ingescand had met een Faro laserscanner op statief, zette nu ook de hopplukmachine om in een puntenwolk met behulp van zowel een statief scanner (Faro Focus) als een handscanner (Faro Freestyle). Hun conclusie is dat je er met een handscanner beter in slaagt details van de machine vast te leggen, maar dat het met de data van de statiefscanner makkelijker is om een goede mesh te bekomen.

Puntenwolk als resultaat van laserscanning

Fotogrammetrie

Bij wijze van experiment wordt ook fotogrammetrie op de Hopplukmachine toegepast. De fotogrammetrie zal uitgevoerd worden door lokale vrijwilligers met behulp van digitale reflexcamera's, open source (=gratis) software en de veelbelovende 'Agisoft Photoscan' software. Het resultaat van fotogrammetrie is zoals bij laserscanning ook een puntenwolk, hoewel minder gedetailleerd en met een verschaling van de eigenlijke machine-afmetingen. De resultaten van fotogrammetrie en laserscanning zullen met elkaar vergeleken worden op vlak van onder andere tijdsduur, kwaliteit en kostprijs.

Mesh generating

Wanneer we over een (goede) puntenwolk van de machine beschikken kunnen we deze puntenwolk omzetten in een 'mesh'. Daarbij berekend een software hoe de punten van de puntenwolk met elkaar verbonden moeten worden om vlakjes te creëren. In plaats van door punten wordt het model dan omschreven door vele kleine vlakjes. Dit nieuwe bestand is een stuk lichter. Het kan met quasi alle 3D software geopend en bewerkt worden. Ook is het model geschikt voor online gebruik.

Polygoonmodel

Van de Hopplukmachine werd ook een polygoonmodel uitgetekend door RealVisuals. Dit model is geschikt voor maken van visualisatie zoals animaties en Virtual Reality toepassingen. RealVisuals maakte al een statische animatie waarbij rond de verschillende 3D-modellen van de machine 'gevlogen' wordt. Voorlopig worden de resultaten bewaard in het archief, zodat men hier ten gepaste tijde ook gebruik van kan maken.