Publicatie:Bestanden capteren met Grsync

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


Samenvatting

Deze handleiding heeft betrekking tot het programma grsync. Grsync is een grafische gebruikersinterface voor het command line programma rsync. Net zoals rsync maakt grsync gebruik van checksums om te controleren of de gekopieerde bestanden identiek zijn. Grsync en rsync worden vooral gebruikt om folders en bestanden te synchroniseren of backups te maken, lokaal of netwerklocaties.


Referentie
Titel Publicatie:Bestanden capteren met Grsync (Alternatieve titel)
Locatie
Uitgever
Jaar van uitgave 2023
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Workflow

Grsync in een gratis open source programma en functioneert als een grafische interface voor het het bekende open source programma Rsync. De belangrijkste reden om Grsync of Rsync te gebruiken is bij een usecase waar de gekopieerde bestanden moeten geverifieerd worden tussen het verzenden en het aankomen van het bestand. Het verifiëren van bestanden gebeurd aan de hand van controlesommen of checksums. Grsync kan ook gebruikt worden om metadata en de toegangsrechten van bestanden over te kopiëren.

Gebruik

Grsync kan hier gedownload worden https://www.opbyte.it/grsync/ voor Linux systemen. Er zijn versies voor Windows en Mac die zijn niet officieel ondersteund door Opbyte.

Bitcurator

In deze handleiding gaan we ervan uit dat er reeds een gegevensdrager en een leestoestel aangesloten zijn aan het leesstation en dat Grsync gebruikt wordt in de BitCurator omgeving.

Stap 1 Start Grsync

Maak een map aan in waarin de te gekopieerde bestanden in terecht komen. Open Grsync door te navigeren via de Desktop naar de "Packaging and Transfer" map, dubbelklik vervolgens op Grsync.

Grsync executable locatie bitcurator

Stap 2 Bron en Doel

Onder het Basic Options tab-menu.

Het eerste veld verwacht een plek waar de bestanden staan een bron of source. Klik op de bovenste Open knop om een bronlocatie te selecteren.

Selecteer bij het tweede veld een doellocatie. Gebruik hiervoor de onderste Open knop.

Bron en doel selecteren en -a optie

Vervolgens vink de volgende opties aan.

  • Preserve Time
  • Preserve Owner
  • Preserve Permissions
  • Preserve Group
  • Verbose
  • Show Transfer progress

Deze opties zorgen ervoor dat de originele bestandseigenschappen mee gekopieerd worden en hetzelfde blijven op de doellocatie.

Stap 3 geavanceerde opties

In het Advanced Options tab-menu van Grsync is het best om de volgende opties nog aan te vinken.

  • Always Checksum
  • Preserve Devices
  • Copy symlinks as symlinks
  • Copy hardlinks as hardlinks

geavanceerde opties van grsync

Stap 4 Start de transfer

Als alles naar wens is ingesteld en aangevinkt, start de overdracht met een druk op de knop met de tandwielicoontjes rechtsboven in Grsync.

Screenshot om de overdracht in grsync te starten

Grsync screenshot waarbij overgedracht gestart is en bezig is


Grsync screenshot waarbij overgedracht gestart is en bezig is