Pilootproject VIAA - M HKA, SMAK

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search

Dit pilootproject maakt deel uit van het traject 'Duurzame koppelingen tussen kunstwerken, archieven en publicaties'

Project

  • Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA digitaliseert, bewaart en ontsluit audiovisueel materiaal voornamelijk van de Vlaamse omroepen zoals de VRT en de Vlaamse regionale omroepen en van de erkende en gesubsidieerde cultureel-erfgoedinstellingen zoals musea.
  • VIAA creëert digitale representaties van kunstwerken door het analoog audio- en video materiaal van musea te digitaliseren. Vaak krijgen ze banden van musea waarop geen metadata over kunstwerken wordt vermeld. Vraagstuk in dit project was hoe je een duurzame link kan voorzien tussen de digitale representatie en het kunstwerk zelf. Zo'n link is in de eerste instantie noodzakelijk voor interne werking en communicatie tussen VIAA en een museum, en zal anderzijds in de toekomst online gebruikt kunnen worden om het publiek duurzaam door te verwijzen.

Resultaten

Screenshot van het MAM-systeem van VIAA met persistente URI's naar kunstwerken
  • De persistente URI's voor kunstwerken, data en beelden van de partner-musea (SMAK en M HKA) werden geactiveerd m.b.v. een resolver-tool (afwerking project Hoe word ik data-uitgever?)
  • WorkPIDs van kunstwerken van SMAK en M HKA werden in het media asset managment (MAM) van VIAA opgenomen en op die manier een duurzame koppeling gecreëerd.
  • Er werd een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oplossing voor pURI’s voor VIAA-records (interviews bij BNF, SURFsara, UGent Bib, V-ICT-OR etc).

Volgende stappen

  • Workflows ivm duurzame koppelingen tussen VIAA en leverancieers verder uitwerken en toepassen
  • Persistente URI’s voor data en beelden van VIAA activeren