Pilootproject KMSKA, ANET, Archiefbank Vlaanderen

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search

Dit pilootproject maakt deel uit van het traject 'Duurzame koppelingen tussen kunstwerken, archieven en publicaties'

Project

KMSKA online collectiecatalogus (2016)
WorkPIDs en DataPIDs van kunstwerken van het KMSKA in Brocade
Restauratiedossiers in Brocade
Persistente URI van het archief werden ook in de fiche op Archiefbank Vlaanderen opgenomen

Het KMSKA beheert verschillende collecties: kunstwerken, archieven, publicaties. Voor de objecten worden verschillende systemen gebruikt:

  • De kunstcollectie wordt beheerd m.b.v. het collectie management systeem The Museum System (TMS).
  • Archieven en publicaties worden geregistreerd, beheerd en online toegankelijk gemaakt via het Brocade systeem van ANET.

In het kader van dit pilootproject wou men onderzoeken hoe dat je de objecten in je eigen collecties (kunst, publicaties en archieven) duurzaam aan elkaar kan linken m.b.v. persistente URI’s.

Resultaten

Dit pilootproject bestond uit twee delen:

Deel 1. Kunstwerken en publicaties:
In Brocade krijgen alle kunstwerken een aparte authority-record. Bij registratie van publicaties kan men dan via die authority-records verwijzen naar kunstwerken waarvoor die publicaties relevant zijn. Voor 6723 authority-records van kunstwerken werden er workPIDs en dataPIDs van kunstwerken opgenomen. Die persistente URI's zullen gebruikt worden om (1) een duurzame en systeem-onafhankelijke koppeling te maken tussen publicaties geregistreerd in Brocade en kunstwerken geregistreerd in TMS, en om (2) de koppeling tussen publicaties en kunstwerken zichtbaar te maken voor de gebruikers van de online Brocade-bibliotheekcatalogus van het KMSKA.

Deel 2. Kunstwerken en archiefmateriaal:

  • 2.1 Archief van het museum (restauratiedossiers):

In Brocade wordt ook een inventaris bijgehouden van het archief van het museum. In het kader van dit project heeft men de reeks restauratiedossiers verder uitgewerkt, een aantal dossiers geregistreerd en beschreven in Brocade. Die beschrijvingen werden ook online toegankelijk gemaakt en voorzien van persistente URI’s (bijvoorbeeld: http://anet.be/isadtree/kmska/opackmskaisad/isad:kmska:223). De restauratiedossiers werden ook naar de authority-records van de relevante kunstwerken in Brocade gelinkt. In het TMS systeem heeft men bij kunstwerken verwijzingen opgenomen naar relevante restauratiedossiers, voorlopig enkel door de registratienummer van een dossier op te nemen in de record van het kunstwerk. Men heeft ook een interne handleiding uitgeschreven zodat die links in de toekomst ook gelegd kunnen worden tijdens de registratie van nieuwe restauratiedossiers.

  • 2.2 Archieven van kunstenaars die in het KMSKA worden bewaard:

De reeks van archieven van kunstenaars werd in Brocade opgenomen. De beschrijvingen van verschillende archieven werden voorzien van persistente URI's en online toegankelijk gemaakt (bijvoorbeeld: http://anet.be/isadtree/kmska/opackmskaisad/isad:kmska:169). De persistente URI's van ANET van die beschrijvingen werden ook opgenomen in de fiches van die archieven op Archiefbank Vlaanderen (bijvoorbeeld http://www.archiefbank.be/dlnk/AE_8456). In het kader van dit project werden er ook persistente URI's aangemaakt voor alle fiches van Archiefbank Vlaanderen.

Volgende stappen

  • De duurzame koppelingen tussen publicaties en kunstwerken online zichtbaar maken voor de gebruikers (nieuwe versie van Brocade)
  • Betere koppeling naar de publicaties vanuit TMS voorzien
  • Workflows voor de koppeling tussen bibliotheekmateriaal en kunstcollectie verder uitschrijven
  • Verder restauratiedossiers beschrijven
  • Betere plekken voor links naar archieven in het TMS-systeem voorzien
  • Links tussen archieven en kunstwerken beter zichtbaar maken online (nieuwe website?)