Help:Nieuwe pagina aanmaken

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
(Redirected from Help:Nieuwe pagina aanmaken)
Jump to navigation Jump to search

Dit artikel beschrijft de mogelijkheden om een nieuwe pagina (artikel) te maken in Project CEST.

Over naamruimten

De onderwerpen waarover in deze wiki geschreven wordt zijn verdeeld in verschillende naamruimten. Zo staat bijvoorbeeld standaarden in de Standaard-naamruimte. Nieuwe artikelen over één van deze antwoorden moeten in de juiste naamruimte geplaatst worden. Dit kan door in het zoekvak of in de link de naamruimte (bv. Standaard) voor de naam van het nieuwe artikel te plaatsen. De link die je moet maken ziet er dan zo uit: Naamruimte:Naam van het artikel (bv. Standaard:METS). Meer informatie hierover kan je op de redactiepagina's vinden.

Een nieuwe pagina

Het maken van een nieuwe pagina

Typ de naam in en druk op de knop

Via het zoekvak

Type een nog niet bestaande pagina-titel in het zoekvak en druk op Artikel. Er verschijnt dan een pagina met een rode "aanmaken"-link om een nieuwe pagina te starten.

Via een semantisch formulier

Nuvola single chevron right.svg Zie Help:Semantische sjablonen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Om een pagina aan te maken die gebruikt maakt van een semantisch sjabloon moet je eerst het formulier opzoeken van het sjabloon dat bij de nieuwe pagina hoort (bv. Sjabloon:Standaard voor het beschrijven van een standaard). De naam van het formulier is gelijk aan de naam van het sjabloon. Als je dus het sjabloon Standaard wil gebruiken, dan moet je de pagina aanmaken via het formulier Standaard. Door het invullen en opslaan van het formulier zal het sjabloon automatisch ingevuld ingevoegd worden en wordt de pagina automatisch aangemaakt. Vergeet niet om in het formulier de juiste naamruimte te gebruiken!

Via de URL

Je kunt ook een nieuwe pagina aanmaken door na het eerste stuk van de URL https://projectcest.be/wiki/ de woorden van de nieuwe titel te typen en vervolgens de entertoets aan te slaan: https://projectcest.be/wiki/Nieuwe titel + Enter.

Via een bestaande (rode) link

Je kunt een nieuwe pagina aanmaken, door op een rode link te klikken, ergens in de tekst.

De rode kleur betekent dat de pagina nog leeg is: het is een uitnodiging aan jou om een nieuw verhaal te schrijven. Een link naar een nieuwe (nog lege) bladzijde wordt gemaakt door om een begrip vierkante haken neer te zetten, bijvoorbeeld: [[onderwerp]] wordt weergegeven als onderwerp.

Zie je een rode link, dan zou het ook kunnen dat er een typefout in de link zit. Is dat het geval, dan hoef je de typefout maar te verbeteren om de link blauw te maken.

Zelf een rode link maken

Je kunt ook op een bestaande pagina (maar wel op een relevante plek) zelf vierkante haken in een tekst aanbrengen, om zo een nieuwe bladzijde te beginnen: [[titel]].

Als je een geheel nieuw onderwerp wilt beschrijven dat op deze wiki als link nog niet bestaat, kun je het voorlopig tussen vierkante haken op je Gebruiker-bladzijde neerzetten en van daaruit werken.

Bezint eer ge begint

Voor je begint met een nieuwe pagina kun je het beste eerst even zoeken in de zoekfunctie om te zien of er al iets geschreven is dat erop lijkt. Meestal vind je zo wel een betere plek om jouw verhaal op te enten en hoe beter je verhaal aan de rest gelinkt is, hoe eerder het ook gelezen wordt. Soms vind je ook dat er al lang een verwant verhaal is onder een iets andere titel. Wil je dit voorkomen, bedenk dan meteen synoniemen voor de titel van jouw pagina, en maak daarvan één of meer doorverwijzingen (#REDIRECT [[andere naam]]).

Het schrijven van een nieuwe pagina

Nuvola single chevron right.svg Zie Help:Visuele tekstverwerker voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nuvola single chevron right.svg Zie Help:Tekstopmaak voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nuvola single chevron right.svg Zie Help:Semantische sjablonen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nuvola single chevron right.svg Zie Help:Redactie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Klik je op een rode link, dan verschijnt de bewerkingspagina, met een leeg veld waarin je een nieuw artikel kunt typen (of een beknopt begin). Je kunt de ingevoerde tekst vooraf nakijken door 'Toon bewerking ter controle' onderaan de pagina aan te klikken. Je krijgt dan te zien hoe de pagina er gaat uitzien (dat staat dan boven de ruwe tekst). Vooral bij tabellen en afbeeldingen is dat geen overbodige luxe, het resultaat is vaak anders dan bedoeld... Als je tevreden bent is het handig in de 'samenvatting' je medeschrijvers even te laten weten wat je hebt gedaan. Ben je klaar, klik dan op 'Pagina opslaan'. Je krijgt tenslotte de bewaarde pagina pontificaal in beeld.

Opmerkingen

Als je dat wilt, kun je een nieuwe pagina beperken tot een aantal goed geformuleerde zinnen en een korte beschrijving van het onderwerp. Je bent niet verplicht er meteen een heel lang artikel van te maken. Je nodigt zo misschien een ander uit om meer informatie toe te voegen. Ook kleine beetjes (juiste) informatie zijn daarom welkom, maar telegramstijl of alleen maar een woordenboekachtige definitie worden niet zo op prijs gesteld. Uiteraard is een heel artikel te prefereren en sommige mensen hebben dan ook de prettige gewoonte om met een langer stuk tekst te beginnen. Als een nieuw artikel minimaal ongeveer vier regels met minstens drie verschillende feiten over het onderwerp bevat, wordt dat op prijs gesteld.

Nota bene

  • Laat de onderwerpsterm zo mogelijk in de eerste, hooguit tweede zin van het artikel terugkomen en maak dat dan vet. Dat vergemakkelijkt de herkenning wanneer mensen informatie uitprinten.
  • Probeer ook in de eerste paar regels al beknopt uit te leggen waar het artikel over gaat, bij voorkeur in voor niet-deskundigen begrijpelijke bewoordingen. Dit bespaart de zoeker naar informatie het doorlezen van de hele tekst.
  • Deel je werk in niet al te lange paragrafen in. Dat vergemakkelijkt het lezen op een computer aanzienlijk.

Bronvermeldingen

Als men bij informatie in een artikel steunt op bepaalde boeken of andere bronnen, graag de belangrijkste hiervan in de bronvermelding van het artikel opnemen, ook wanneer er niet letterlijk geciteerd wordt! Indien redelijk wat maar niet echt veel erop gesteund wordt, kan het natuurlijk ook in het edit commentaar, zodat het in de edit history staat. Indien pure feiten uit zeer veel verschillende bronnen gehaald (kunnen) worden, bijv. op het Internet, kan bronvermelding wel achterwege blijven, evengoed is het dan prettig als dan in het edit commentaar vaag wordt aangegeven dat het bijv. informatie uit verschillende bronnen op het web betreft.

Mijn pagina is af, en dan?

Als je een artikel geschreven hebt zijn er een aantal dingen die je kan doen om de kwaliteit te verbeteren.

Volgen

Het is verstandig om pagina's waar je veel verstand van hebt of die je zelf gemaakt hebt op je volglijst te zetten, door bovenaan op "Volg" te klikken, of tijdens het bewerken "Volg deze pagina" aan te vinken. Alle wijzigingen die op deze pagina gemaakt worden, verschijnen dan 3 dagen lang op je Volglijst. Zo kun je de bewerkingen van anderen zien. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Mogelijk verbeteren anderen de opmaak of spelling van je artikel wat, hier kan je rekening mee houden voor een volgende bewerking.
  • Mogelijk voegen anderen informatie toe die je nog niet kende, dus ook daar leer je wat van!
  • Anderzijds voegen anderen mogelijk foutieve informatie toe. Schroom dan niet om deze dan weer terug te draaien. Als je van een bewerking niet zeker bent, vraag dan aan degene die de wijziging maakte om uitleg.

Bestanden plaatsen

Een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden, dus zoek eens rond of er op de wiki, of op Wikimedia Commons al geschikte bestanden zijn voor dit artikel. Zoniet, kan je deze mogelijk zelf maken. Zorg ervoor dat de afbeeldingen beschikbaar zijn onder een {{CC BY-SA 3.0}}-licentie.

Maak links naar het artikel aan

Een artikel wordt pas gelezen als mensen het kunnen vinden. Dat bereik je het beste door op verwante artikelen een link aan te maken naar dit artikel. Kijk eens in de linkerbalk op "Links naar deze pagina". Dan weet je waarschijnlijk direct al enkele verwante onderwerpen die niet naar het nieuwe artikel linken. Ga dan naar deze artikelen en voeg de link toe of pas hem aan. Idealiter zou elk artikel minstens een paar verwijzingen moeten hebben, zowel ernaartoe als naar andere artikelen.

Nog een tip

Als je verwacht dat je nieuw aan te maken artikel wat lang in de steigers zal staan is het verstandig de pagina aan te maken als subpagina van je eigen gebruikerspagina, dus bijvoorbeeld Gebruiker:Je gebruikersnaam/Nieuw artikel. Als je klaar bent kun je dan de titel wijzigen naar één in de hoofdnaamruimte (dus Nieuw artikel) en zo in één keer een redelijk compleet artikel plaatsen. Je voorkomt hiermee dat je nieuwe maar nog niet complete artikel meteen weer voor verwijdering genomineerd wordt. Na de titelwijziging kun je vervolgens in andere artikelen links naar de nieuwe aanwinst gaan plaatsen.

Zie ook

Nuvola single chevron right.svg Deze tekst is geheel of gedeeltelijk overgenomen van de Nederlandstalige Wikipedia en valt onder CC-BY-SA. Zie Help:Nieuwe pagina aanmaken voor een overzicht van de belangrijkste auteurs.