Standaard:CDWA

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
(Redirected from Standaard:CDWA)
Jump to navigation Jump to search


Categories for the Description of Works of Arts (Voorkeurstitel)
CDWA (Afkorting)
Beschrijving

CDWA is een conceptueel kader voor het beschrijven en toegankelijk maken van kunst(werken), architectuur en materieel erfgoed; en is een uitgebreider versie van Cataloging Cultural Objects (CCO: A Guide to Describing Cultural Works and Their Images) in termen van velden en elementen. Categories for the Description of Works of Art was in 2009 gepubliceerd en dan werd de standaard in maart 2014 herzien.


CDWA kan worden gebruikt op collectieniveau en voor individuele werken. CDWA bestaat uit ongeveer 540 categorieën en subcategorieën(CCO bevat ongeveer 116 elementen). Een klein deel hiervan wordt beschouwd als essentieel (core). Dat is de minimale informatie die noodzakelijk is om een kunstwerk te identiferen en te beschrijven. CDWA bestaat verder uit achtergrond, discussies, basisregels voor het catalogiseren en voorbeelden.

CDWA is een aanbevolen standaard wanneer een uitgebreider beschrijving gewenst is in een samengestelde collectie -voornamelijk voor schone kunsten, antiekobjecten en archeologische collecties-of wanneer minder voorschrijvende en dwingende regels verkieslijk zijn dan de beschrijvingsregels van CCO. Anders is het aanbevolen om CCO te gebruiken met de hulp van CDWA.

CDWA is complimentair met CIDOC CRM.

Zie ook CCO (Alternatieve beschrijvingsregels) en CDWA Lite (uitwisselingsformaat).