Publicatie:Wat is emulatie?

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Emulatie is een techniek waarbij een computer, met behulp van een stuk hardware of software, doet alsof hij een andere computer is. Zo kan die computer een programma doen geloven dat het wordt uitgevoerd op de computer waarvoor het programma oorspronkelijk ontwikkeld werd. Dat stukje hardware of software waarmee je een andere computer nabootst heet een emulator. Emulators wordt voornamelijk gebruikt om oude software te laten werken op nieuwere hardware en besturingssystemen. Een programma voor een oude Commodore Amiga of Nintendo spelconsole, waarvan de hardware en het besturingssysteem in onbruik is geraakt, werkt zo op de nieuwste Mac of PC.


Referentie
Titel Wat is emulatie? (Voorkeurstitel)
Locatie META nummer 2016/3
Uitgever
Jaar van uitgave 2016
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Trefwoorden

introductie | audiovisuele collecties | “toegankelijkheid” staat niet in de lijst met mogelijke waarden voor de eigenschap “Cest:aboutExpertise” (waarderen en selecteren, digitaliseren, digitaal geboren materiaal, digitaal archiveren, toegang en hergebruik, linked (open) data, rechten en privacy, digitale strategie, metadata).toegankelijkheid | toepassingen |

Screenshot van de MAME emulator

Auteur

Emmanuel Lorrain (PACKED vzw)

Wat is emulatie?

Emulatie is een techniek waarbij een computer, met behulp van een stuk hardware of software, doet alsof hij een andere computer is. Zo kan die computer een programma doen geloven dat het wordt uitgevoerd op de computer waarvoor het programma oorspronkelijk ontwikkeld werd.

Dat stukje hardware of software waarmee je een andere computer nabootst heet een emulator. Emulators wordt voornamelijk gebruikt om oude software te laten werken op nieuwere hardware en besturingssystemen. Een programma voor een oude Commodore Amiga of Nintendo spelconsole, waarvan de hardware en het besturingssysteem in onbruik is geraakt, werkt zo op de nieuwste Mac of PC.

Emulatie in de praktijk

Emulators zijn nuttig voor softwarebedrijven die hun product zo lang mogelijk op de markt willen houden, ondanks evoluties in de gebruikte technologie. Een bekend voorbeeld is de omschakeling die Apple maakte van haar eigen PowerPC processoren naar Intel-processors. Apple moest voor zijn klanten een emulator bouwen waarmee die software voor oude PowerPC- en OS9-systemen ook op het nieuwe OS X-systeem konden gebruiken.

Liefhebbers van oude computerspelletjes ontwikkelen dan weer emulators om spelletjes voor vergeten spelconsoles als NES, Atari en SEGA op nieuwere systemen te kunnen spelen. Eén van de meest populaire videogame emulators is MAME[1], een emulator die intussen enkele duizenden unieke Arcade-games kan emuleren. Je kan MAME aan het werk zien in de collectie Arcade games die het Internet Archive in 2014 toegankelijk maakte op het web[2]. Je kan er de gearchiveerde games spelen in je eigen browser met behulp van de MAME-emulator.

Emulators voor digitaal erfgoed

Voor een digitale archivaris is emulatie nuttig om in onbruik geraakte software op lange termijn toegankelijk te houden. Voor complexe digitale objecten zoals CAD-tekeningen, games en internetkunstwerken is emulatie vaak de enige preserveringsstrategie om de toegang tot het object te vrijwaren. De weergave van een game of een digital-born kunstwerk is immers zo sterk verbonden met de software waarmee het ontworpen is, dat andere preserveringsstrategieën zoals migratie geen uitweg bieden. In zulke gevallen biedt emulatie een belangrijke meerwaarde omdat het de oorspronkelijk look-and-feel van het object weet te behouden: een website uit 1994 ziet er veel authentieker uit wanneer je hem met behulp van een Windows 95-emulator opent in een oude Netscape browser. Op voorwaarde dat je de originele software mee archiveert, zou je met behulp van emulatie ook de toegang tot eenvoudiger bestandsformaten kunnen verzekeren. In theorie zou een archivaris, die over een emulator beschikt voor elke versie van een computer- of besturingssysteem dat ooit gemaakt werd, elk soort bestand kunnen openen dat in zijn archief terecht komt. De praktijk is, zoals steeds, iets complexer. Slechts voor een beperkt aantal, voornamelijk oudere, computersystemen bestaan emulators die volledige foutloos werken. Bovendien zijn emulators complexe toepassingen en komt er steeds maatwerk aan te passen om een in onbruik geraakt programma foutloos te laten werken. Bovendien is een website uit 1995 emuleren eenvoudiger dan een complexe tekstverwerker als Microsoft Word uit hetzelfde jaar.

Emulatie blijft dus werk voor specialisten. Toch is emulatie, ondanks de vele technische hindernissen, de afgelopen jaren een stuk eenvoudiger geworden, vooral door de komst van emulatieplatformen zoals bwFLA en Olive. Zulke web-diensten nemen de technisch kant voor hun rekening en de gebruiker hoeft enkel de applicatie op te laden en te openen in de gepast omgeving.

Voetnoten

  1. MAME staat voor Multiple Arcade Machine Emulator. http://mamedev.org/
  2. https://archive.org/details/internetarcade