Publicatie:User stories, user scenarios en use cases

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

De aanbesteding voor een nieuw computersysteem of software, zoals een archiefbeheersysteem of een nieuwe website, is een uitdaging als je er niet mee vertrouwd bent en niet over de technische expertise beschikt. Hoe start je met het opmaken van een lastenboek en het uitschrijven van functionele vereisten? User stories, user scenarios en use cases bieden de mogelijkheid om zonder technische expertise een basis voor de functionele vereisten te leggen.


Referentie
Titel User stories

user scenarios en use cases (Voorkeurstitel)

Locatie META nummer 2017/7
Uitgever
Jaar van uitgave 2017
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Auteur

Nastasia Vanderperren (PACKED vzw)

Aanbesteding

De aanbesteding voor een nieuw computersysteem of software, zoals een archiefbeheersysteem of een nieuwe website, is een uitdaging als je er niet mee vertrouwd bent en niet over de technische expertise beschikt. Hoe start je met het opmaken van een lastenboek en het uitschrijven van functionele vereisten? User stories, user scenarios en use cases bieden de mogelijkheid om zonder technische expertise een basis voor de functionele vereisten te leggen.

Een diagram met use cases voor de MEDEA-website.

User stories

User stories zijn korte verhaaltjes van werkprocessen die uitgevoerd worden met behulp van het systeem. Het identificeert de noden van iedere gebruiker. Ze worden meestal in een bepaald sjabloon opgesteld, zoals: “Als <gebruikerstype> wil ik <doel / nood> omdat <waarde van het proces>”. Per gebruiker kunnen er meerdere user stories zijn. Een user story beschrijft steeds wie de gebruiker is, wat de nood is en waarom die nood er is. Een voorbeeld van een user story is: “Als archivaris wil ik afbeeldingen vinden om ze te kunnen gebruiken in presentaties en publicaties.”

User scenarios

User scenarios zijn uitbreidingen op een user story. Ze voegen extra details en verwachtingen toe. Je verduidelijkt ermee hoe een gebruiker tijdens het werkproces het systeem gebruikt en welke verwachtingen deze heeft.

“Peter is archivaris in Stadsarchief Gent en moet binnenkort een presentatie geven over collectiewaardering. Voor die presentatie wil hij graag beelden gebruiken van de gedigitaliseerde fotocollectie met het trefwoord ‘sport’. Hij gebruikt altijd Microsoft Powerpoint voor het maken van zijn presentaties en plakt beelden via de copy-paste-sneltoets in zijn slides. De beelden mogen niet te zwaar zijn, maar Peter wil wel dat de weergave van het beeld correct is (kleuren, scherpte, etc.).”

User scenarios geven meer achtergrond en contextualiseren de nood van iedere gebruiker.

Use cases

Use cases beschrijven stap voor stap interacties tussen gebruiker en systeem tijdens het uitvoeren van een werkproces. Ze worden geschreven vanuit gebruikersperspectief. Een use case start steeds met een actor die het beschreven proces initieert en stopt wanneer hij/zij met het proces zijn doel bereikt heeft.

Use cases kunnen op verschillende manieren geschreven worden, maar bevatten meestal de volgende elementen:

  • titel: het doel van de use case
  • actor: de gebruiker die het proces start
  • preconditie: eventuele voorwaarden waaraan moet voldaan zijn voordat de use case gestart kan worden
  • postconditie: de succesfactoren van de use case
  • verschillende opeenvolgende stappen die de gebruiker en het systeem ondernemen om de postconditie te bereiken

Ze kunnen ook visueel voorgesteld worden, bv. door middel van stroomdiagrammen.

Beelden zoeken voor presentatie

Actor: Archivaris

Postconditie:

  • gewenst beeld werd gevonden.
  • beeld werd met correcte weergave in presentatie ingevoegd.

Verloop:

  1. Archivaris opent Powerpoint en voegt een nieuwe slide toe.
  2. Hij wenst een foto toe te voegen.
  3. Hij opent het systeem en start met zoeken.
  4. Hij zoekt op basis van het trefwoord ‘sport’.
  5. Het systeem geeft hem de gewenste set van beelden.
  6. Hij kiest het gewenste beeld en kopieert het.
  7. Hij plakt het beeld in zijn presentatie.
  8. Het beeld verschijnt met correcte weergave op de slide.

Use cases beschrijven wie met het systeem wat kan doen en vormen de basis voor het bepalen van functionele en technische vereisten van een computersysteem.

Conclusie

Met user stories, user scenarios en use cases kun je zonder veel technische voorkennis de gewenste functionaliteiten van een systeem opstellen. Ze worden geschreven in natuurlijke taal zonder jargon. Het is tevens een manier om jouw probleemdomein te vertalen naar dat van de leverancier. Een ontwikkelaar komt immers uit een andere sector en heeft een vertaalslag nodig om jouw eisen te kennen.