Publicatie:Opname en verwerking van born digital objecten uit een architectuurarchief

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Rapport over een case study waarbij 4 digitale projectdossiers afkomstig van 3 verschillende architecten worden verwerkt voor archivering. Henk Vanstappen van consultancy bureau IMMD (nu Datable) migreerde 4 types van CAD-bestanden die werden aangetroffen in de archieven naar verschillende kandidaat-archiefformaten. Het beschrijft de opzet, het verloop en de resultaten van deze tests. Deze publicatie is vooral relevant voor archief- en informatie-experts die verantwoordelijk zullen zijn voor de opname en duurzame bewaring van digitale (architectuur)bestanden.


Referentie
Titel Opname en verwerking van born digital objecten uit een architectuurarchief (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
[www.vai.be Vlaams Architectuurinstituut]
[www.architectuurarchiefvlaanderen.be Architectuurarchief Vlaanderen]
Jaar van uitgave 2013
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Het onderzoek

Het rapport is het resultaat van de derde onderzoeksfase van het project Digitale Architectuurarchieven van het Vlaams Architectuurinstituut en moet de basis vormen voor het bepalen van een preservatiestrategie voor CAD-bestanden.

Met een case study van de digitale projectdossiers van 3 architectenbureaus als uitgangspunt werden de softwarepakketten die binnen de bureaus gebruikt worden en de bestandsformaten waarin de digitale creaties worden opgeslagen grondig bestudeerd. Hierbij werd ook aandacht besteed aan de versiegeschiedenis en compatibiliteit (back- en forward) van software en formaten. Een uitgebreid overzicht hiervan is in bijlage aan het rapport toegevoegd.

Het rapport behandelt de stappen die moeten worden ondernomen bij de opname van digitale bestanden en de moeilijkheden die zich hierbij kunnen voordoen. Het belangrijkste probleem is dat er niet één ideale methode is om bestanden op te nemen, in te lezen, te herstellen en/of te migreren. Per geval zal dus goed moeten nagedacht worden over de wijze van opname en zal het resultaat uitgebreid getest moeten worden.

Voorbeelden van problemen met opname worden besproken, zowel met betrekking tot hard- en software, alsook de testresultaten van migratietrajecten op vier types CAD-bestanden. U vindt er tot slot een uitgebreide analyse van de mogelijke archiveringsformaten voor deze bestanden.

Doelstellingen

Het rapport werd geschreven met de volgende doelstellingen voor ogen:

  1. Een realistische kijk op de inhoud en structuur van een typisch born digital architectuurarchief.
  2. Een praktisch inzicht in de stappen die genomen moeten worden bij de opname van een digitaal archief en een aantal instrumenten die hierbij kunnen worden gebruikt.
  3. Aanbevelingen met betrekking tot het selecteren van archiveringsbestanden voor born digital architectuurarchieven.
  4. Een referentiedocument met kennis over software, opslagmedia en bestandsformaten.