Publicatie:JSON-LD: Lichtgewicht linked data oplossing

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Uitgangspunt: Voor instellingen met beperkte middelen zijn er alternatieven voor linked open data publicatie via een databank met API. Steeds meer erfgoedinstellingen willen hun data online beschikbaar stellen. Naargelang de noden van je publiek en de realiteiten van je budget, kun je kiezen uit een spectrum aan oplossingen, elk met hun eigen mogelijkheden en prijskaartje, gaande van statische data dumps op je website tot het aanbieden van data via een door een API aanspreekbare database die enkel de gewenste data uit een dataset haalt. Het aanbieden van zulk een API is echter duur en dus buiten het bereik van vele erfgoedinstellingen. Er zijn echter ook lichtgewicht oplossingen die toelaten om data als linked data te publiceren zonder een API.


Referentie
Titel JSON-LD: Lichtgewicht linked data oplossing (Voorkeurstitel)
Locatie META nummer 2019/4
Uitgever
Jaar van uitgave 2019
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Auteur

Sam Donvil (PACKED vzw / VIAA)

Publiceren als linked data

Het is voor vele instellingen omwille van zowel technische als financiële redenen niet evident om een database met een API in de lucht te houden. Er zijn echter alternatieven. Voor het online publiceren van cultuurdata als linked data kan een erfgoedinstelling gebruik maken van een bestaande externe platform die API service al aanbiedt, bijvoorbeeld:

  • door het poolen van resources tussen instellingen voor het ontwikkelen van een datahub of ander gemeenschappelijk platform.
  • of gebruik maken van Wikidata. Dit platform is namelijk gratis, laat toe om je data als linked data te publiceren en biedt tegelijk ook een API service aan. Het is echter geen vervanging voor een systeem met centraal beheerde data.

Een andere manier om met beperkte middelen je data aan te bieden is via data dumps op je eigen website of platform. Als je deze op regelmatige basis updatet, spreken we van een zogenaamde dynamische data dump. De data is dan weliswaar up-to-date maar niet ‘linked’.

JSON-LD

Om data als linked data via je eigen bestaand CMS aan te bieden kan je gebruik maken van JSON-LD! JSON-LD of JavaScript Object Notation for Linked Data is een methode om data in het JSON formaat - een formaat dat doorgaans door programmeurs geapprecieerd wordt - semantisch te annoteren en dus machineleesbaar te maken. De standaard wordt vooral voor search engine optimization gebruikt omdat het de inhoud van een website op die manier beter doorzoekbaar maakt voor zoekmachines, maar kan dus ook aangewend worden om datasets als linked data op een klassieke website aan te bieden.

In de eerste plaats wordt JSON volgens de RDF of Resource Description Framework standaard in machine-leesbare informatie omgezet. Dit doe je door JSON data in triple statements (subject-predicaat-object) om te zetten en door de JSON-properties te mappen naar concepten in een ontologie waarnaar aan de hand van een URI gelinkt wordt. Op die manier wordt elk onderdeel van de triple statement ondubbelzinnig beschreven en kan de dataset door een machine bevraagd worden. Nadat je je dataset geherstructureerd hebt als JSON-LD, kan deze gewoon aan de HTML-code van een webpagina toegevoegd worden. Op die manier stelt JSON-LD je in staat om een gewone website met een minimum aan aanpassingen te gebruiken als linked open data server!

Dit voorbeeld beschrijft een persoon gebaseerd op de FOAF vocabulary. Ten eerste worden de twee JSON properties nameenhomepage en het typePerson gemapped naar de FOAF-vocabulary. Gebaseerd op het RDF-model, laat dit toe om de persoon, beschreven in het document, ondubbelzinnig te identificeren via deze URI.

VIAA publiceerde onlangs de frontkrantjes van het platform ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ aan de hand van JSON LD.

Meer weten?