Verantwoordelijkheidsvermelding

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Veld verantwoordelijkheidsvermelding
Definitie Het veld 'verantwoordelijkheidsvermelding' documenteert de verschillende functies van een auteur.
Invulregels
Auteursvermeldingen worden opgenomen in de vorm en het zinsverband van de publicatie met weglating van predikaten, titels, graden, ... Tenzij deze voor de identificatie noodzakelijk zijn. Dit brengt mee dat de namen van auteurs in dit veld meestal een andere vorm hebben dan in de ingangen.
  • door Petra Otten, met een voorwoord van Bert Degenhart Drenth* by Gwen Moffat
De auteursvermelding kan meer dan één naam bevatten. Bij auteurs met eenzelfde functie worden de namen gescheiden door een komma. Bij auteurs met verschillende functies worden de namen gescheiden door een puntkomma.
  • ed. by Arthur S. Bates ; with a chapter by Morris Bishop* uit oude bronnen geput en uit de volksmond opgetekend door J.G. de Ridder ; met tek. van Jan Radersma
Is de auteursvermelding niet ontleend aan de titelpagina maar komt die elders uit de publicatie, dan wordt deze tussen vierkante haken geplaatst.
Een auteursvermelding ontleend aan bronnen buiten de publicatie, wordt niet opgenomen in de auteursvermelding maar in een annotatie. Vul de auteur(s) die je in dit veld opneemt óók in het veld 'Auteur' in (dus eigenlijk dubbel), zodat gebruikers het record kunnen terugvinden op de auteur(s).
Systemen

Adlib (Erfgoedinzicht): Titel, auteur, impressum, collatie > Titel en auteur > Verantw. vermelding ; Artikelen: Titel, auteur, vindplaats > Titel en auteur > Verantw. vermelding (al)

Standaarden
Adlib Erfgoedinzicht: Titel, auteur, impressum, collatie > Titel en auteur > Verantw. vermelding ; Artikelen: Titel, auteur, vindplaats > Titel en auteur > Verantw. vermelding (al)