Publicatie:Invulboek objecten/Profielen/Bouwtekeningen

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Auteur

Kim Robensyn, Coördinator collectie-ontsluiting, AMSAB-ISG

Project

Het project ‘Bouwtekeningen. Roerend en onroerend erfgoed gemapt en gelinkt‘ kadert binnen de inhaalbeweging digitale collectieregistratie en liep van maart 2021 t.e.m. februari 2022. Met het project wil Amsab-ISG in samenwerking met ADVN en Liberas de waardevolle bouwtekeningen die in de 3 instellingen bewaard worden valoriseren. Zowel het registreren, digitaliseren, (georeferentieel) ontsluiten en linken van data  zijn hiervan een onderdeel. De focus ligt op het beschikbaar maken van deze erfgoedobjecten via IIIF.

Meer info over dit project is te vinden op deze projectpagina.

Dataset

Dit project wil rond de digitale registratie en ontsluiting van één specifieke soort bron werken, namelijk bouwtekeningen (plattegronden, constructietekeningen, ontwerpen van interieurs enz.). Deze maken deel uit van een groot aantal heel diverse collecties en archieven die beheerd worden door ADVN, Amsab-ISG en Liberas.

Inhoudelijk gaat dit om bouwtekeningen van allerlei historische gebouwen en monumenten, van de hand van verschillende architecten.

De hoofdmoot van de bouwtekeningen komt uit de collectie van Amsab-ISG maar wordt aangevuld met bijzondere bouwtekeningen uit de collecties van Liberas en ADVN. Het exacte aantal is nog niet geweten, we schatten dat er voor dit project zo’n 1000-tal bouwtekeningen geïnventariseerd, gedigitaliseerd en ontsloten zullen worden. Dat zijn niet alle bouwtekeningen die zich in de collecties van de drie instellingen bevinden, maar wel de meest relevante. Welke deze zijn wordt in de beginfase van het project verder afgebakend.

Uit de collectie van Amsab-ISG worden een 700-tal waardevolle bouwtekeningen van gebouwen die behoorden tot het socialistische patrimonium geselecteerd (volkshuizen, coöperatieve winkels, sanatoria enz.)

Liberas selecteert  een 150-tal plannen uit de collectie van de landmetersfamilie Cloquet. De Cloquets zijn een familie met een staat van verdienste in  Gent. De architecten Louis of Jean-Norbert Cloquet tekenden ooit de plannen voor het St.-Pietersstation Gent en voor het Postgebouw Korenmarkt Gent. De plannen die Liberas heeft gekregen in 2018 maken deel uit van een groter archiefgeheel dat ongeveer 280 meter beslaat. Ze zijn afkomstig van de landmeterspraktijk van Jean-Paul Cloquet en dateren uit de tweede helft van de 20ste eeuw. De documenten zijn zeer uiteenlopend van  aard: van privéwoningen  tot  de  verbouwing van kantoorgebouwen of de  renovatie  van  een  burcht. De plannen zijn ook gekoppeld aan landelijk gespreide projecten en niet enkel op Gent gericht. Door het inschakelen van een deel van deze collectie zal Liberas als partnerinstelling een betere kijk krijgen op hoe dit materiaal in de toekomst kan worden verwerkt.

De belangrijkste en omvangrijkste collectie bouwtekeningen in het ADVN heeft de IJzertoren-site als onderwerp. Het monument langs de IJzeroever in Kaaskerke (Diksmuide) werd in 1928 opgericht als hulde aan de gesneuvelde Vlamingen in de Eerste Wereldoorlog. Nadat in 1925 het ontwerp van de Antwerpse architecten Robert en Frans Van Averbeke gekozen werd in 1928 gestart met de bouw die anderhalf jaar later werd afgerond. Na de dynamitering van de toren in 1946 verrezen verschillende nieuwe constructies op de site. In 1949 werden uit de ruïnes de IJzercrypte hersteld en, naar een ontwerp van Jan en Karel De Bondt, de Paxpoort gebouwd. Drie jaar later werd beslist om ook de toren te herbouwen, opnieuw naar een ontwerp van Robert Van Averbeke. Wegens financiële problemen verliep de bouw erg langzaam en werd de tweede IJzertoren pas in 1965 voltooid. Bijna dertig jaar later had de toren nood aan een grondige restauratie die 2 miljoen euro zou kosten. De ca. 150 bouwtekeningen die in het ADVN bewaard worden, documenteren alle aspecten, zowel algemeen als in detail, van de verschillende constructies die in de voorbije eeuw op de IJzertoren-site gebouwd werden.

Gebruik

Met de publicatie van dit dataprofiel proberen we enige vorm van standaardisering te bereiken in het beschrijven van bouwtekeningen.

Dataprofiel

Invulboek [naam van jouw systeem] technische eigenschappen beschrijvingsregels
# element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1. Bewaarinstelling Naam bewaarinstelling Objecten > Identificatie > Identificatie Instellingsnaam (BA) Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis tekst verplicht niet herhaalbaar eigen richtlijn Noteer de offciële naam van de organisatie die verantwoordelijk is voor het object
2. Objectnummer Waarde objectnummer Objecten > Identificatie > Identificatie Objectnummer (IN) bt000002 tekst verplicht niet herhaalbaar eigen richtlijn sigel (in kleine letters) gevolgd door 6 cijfers
3. Objectnaam Term objectnaam Objecten > Identificatie > Objectnaam Objectnaam (OB bouwtekening trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer de benaming van het object. Objectnamen worden in het enkelvoud toegevoegd, alles in kleine letters, zonder verkleinwoorden. Voor allerhande architecturale plannen (grondplan, doorsnedes, blauwdruk, calques, technische tekeningen enz.) wordt de term bouwtekening gehanteerd
4. Titel Titel Objecten > Identificatie > Titel en Beschrijving Titel (TI) Feestlokaal Vooruit, verbouwing 2de verdieping tekst verplicht herhaalbaar / Noteer een bondige omschrijving van het onderwerp; objectnaam niet herhalen, begin met hoofdletter; geen punt ah einde; geen komma's. Vermeld de naam, locatie van het gebouw waarover de bouwtekening gaat
5. Titel Korte Beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en Beschrijving Beschrijving (BE) Bouwtekening (ontwerp) van Feestlokaal Vooruit (S.M. Vooruit), Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent. Inrichten van de verkoopzalen van Feestlokaal Vooruit. Architect Georges Bontinck. tekst verplicht herhaalbaar / Omschrijf de bouwtekening. Probeer zo goed als mogelijk volgende structuur aan te houden: Bouwtekening ([type: plattegrond, doorsnede, vooraanzicht, ...]) van [naam gebouw] (eventueel van de organisatie, opdrachtgever), [adres: historisch en huidig], [datum - voluit geschreven]. [wat het is]. Architect x
7. Vervaardiger Naam vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging Vervaardiger (VV) Brunfaut, Fernand trefwoord facultatief herhaalbaar wikidata, eigen thesaurus Geef de officiële of de meest gebruikte naam en voorna(a)m(en) van de vervaardiger(s) van het object. Dit kan een persoonsnaam, een groepsnaam of een organisatienaam zijn. Voor een persoon: familienaam, voornaam. Voor een organisatie: de volledige officiële naam voluit, geen afkortingen
8. Vervaardiger Rol Vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging Rol (FU) architect trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Kies één enkelvoudige term, zonder leestekens of hoofdletters, bv. architect, ontwerper
9. Datering Begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering Datering van (DS) 1966-08-19 datum facultatief herhaalbaar / Noteer de datum, liefst zo exact mogelijk (jjjj-mm-dd). Noteer data volgens ISO-norm 8601: jjjj-mm-dd of jjjj-mm of jjjj. Maand en dag zijn niet verplicht, men kan dus enkel het jaartal invoeren. Indien dit veld gebruikt wordt om een begin van een productieperiode aan te geven, volstaat het jaartal ook.

Indien de productiedatum niet gekend is, volg je de volgende richtlijnen: - vroegst mogelijke vervaardigingsdatum bij "Begindatum" (jjjj-mm-dd) - laatst mogelijke vervaardigingsdatum bij "EInddatum" (jjjj-mm-dd).

10. Datering Precisie begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering Precisie (DR) circa tekst facultatief herhaalbaar / Indien de ingevoerde productiedatum van het object niet exact is, geeft men in dit veld aan in welke mate de datum geschat is.

Doe dit aan de hand van volgende aanduidingen: - vermoedelijk (wanneer de ingevoerde datum vermoedelijk correct is); - toegeschreven (wanneer de ingevoerde datum toegeschreven wordt); - circa (wanneer het een schatting betreft); - voor (wanneer het object voor een bepaalde datum vervaardigd werd); - na (wanneer het object na een bepaalde datum vervaardigd werd).

11. Datering Einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering Tot (DE) 1966-08-19 datum facultatief herhaalbaar / Noteer de datum, liefst zo exact mogelijk (jjjj-mm-dd). Noteer data volgens ISO-norm 8601: jjjj-mm-dd of jjjj-mm of jjjj. Maand en dag zijn niet verplicht, men kan dus enkel het jaartal invoeren. Indien dit veld gebruikt wordt om een begin van een productieperiode aan te geven, volstaat het jaartal ook.

Indien de productiedatum niet gekend is, volg je de volgende richtlijnen: - vroegst mogelijke vervaardigingsdatum bij "Begindatum" (jjjj-mm-dd) - laatst mogelijke vervaardigingsdatum bij "EInddatum" (jjjj-mm-dd).

12. Datering Precisie einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering Precisie (DT) circa tekst facultatief herhaalbaar / Indien de ingevoerde productiedatum van het object niet exact is, geeft men in dit veld aan in welke mate de datum geschat is.

Doe dit aan de hand van volgende aanduidingen: - vermoedelijk (wanneer de ingevoerde datum vermoedelijk correct is); - toegeschreven (wanneer de ingevoerde datum toegeschreven wordt); - circa (wanneer het een schatting betreft); - voor (wanneer het object voor een bepaalde datum vervaardigd werd); - na (wanneer het object na een bepaalde datum vervaardigd werd).

13. Fysieke beschrijving Tekst fysieke beschrijving Objecten > Fysieke kenmerken > Fysieke beschrijving Beschrijving (PD) 1 : 50 tekst facultatief herhaalbaar / Noteer hier de schaal van de bouwtekening
14. Materiaal Term materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materialen Materiaal (MA) papier trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Omschrijf het gebruikte materiaal, één enkelvoudige term als zelfstandig naamwoord zonder leestekens of hoofdletters; gebruik een algemenere term bij onzekerheid over de specifieke materie. Voor bouwtekeningen zijn de meest voorkomende termen papier, calqueerpapier en blauwdruk (?? CHECK)
15. Afmetingen Beschrijving afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen Afmeting (DI) hoogte trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer de dimensie die gemeten wordt zonder leestekens of hoofdletters, bv. hoogte of breedte.
16. Afmetingen Waarde afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen Waarde (WA) 84,5 getal verplicht herhaalbaar / Noteer zo nauwkeurig mogelijk de numerieke waarde. Gebruik een komma, geen decimale punt
17. Afmetingen Eenheid afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen Eenheid (EE) cm trefwoord verplicht herhaalbaar / Kies een eenheid, gebruik officiële afkortingen voor de maateenheden, in enkelvoud zonder leestekens of hoofdletters, voorkeur voor cm.
18. Afgebeeld Object Type afgebeeld object Objecten > Iconografie > Afgebeeld onderwerp Soort onderwerp (io) onderwerp lijst facultatief herhaalbaar / Kies het soort onderwerp, in dit geval 'onderwerp'
19. Afgebeeld Object Term afgebeeld object Objecten > Iconografie > Afgebeeld onderwerp Onderwerp (ip) ziekenhuizen trefwoord facultatief herhaalbaar Thesaurus - Erfgoedtypes (onroerenderfgoed.be) Kies het afgebeelde voorwerp/gebouw, gebruik enkelvoud zonder leestekens of hoofdletters.
20. Afgebeeld Object Bron afgebeeld object Thesaurus > Bron en definitie Bron (br) https://id.erfgoed.net/thesauri/erfgoedtypes/ string facultatief herhaalbaar Thesaurus - Erfgoedtypes (onroerenderfgoed.be) Vul hier de naam in van het classificatieschema, de thesaurus of termenlijst waaruit het afgebeelde onderwerp is gekozen, in het geval van bouwtekeningen is dat Thesaurus Onroerend Erfgoed
21. Afgebeeld Object Identificatie afgebeeld object Thesaurus > Bron en definitie Nummer (tn) 526 tekst (getal) facultatief herhaalbaar / Vul hier het unieke nummer of code in
22. Gerelateerd object Identificatie gerelateerd object Objecten > Nummers/relaties > Relaties met andere objecten Is deel van (bt) 24 tekst facultatief herhaalbaar eigen richtlijn Vul hier de referentie in van het dossier of archief waartoe de bouwtekening behoort. Aanduiding dat het object een onderdeel is van een ander object.

Als het object een onderdeel is van een ander object, vul je hier het objectnummer in van het grotere geheel. Je maakt dus een koppeling van het object met een koepelbeschrijving of een geheel

23. Gerelateerd object Identificatie gerelateerd object Objecten > Nummers/relaties > Relaties met andere objecten Gerelateerd object (rt) bt000615 tekst facultatief herhaalbaar eigen richtlijn Vul het objectnumer in wanneer er een relatie is (bv. bouwtekening van hetzelfde gebouw) met een andere bouwtekening of foto, .... Het betreffende object moet al in het collectiebeheersysteem ingevoerd zijn.
24. / / Objecten > Nummers/relaties > Digitale Referenties Referentie (RF) http://hdl.handle.net/10796/A16CCD4C-9D2F-4A99-AB56-F75FFFA72578?locatt=view:level2 URI facultatief herhaalbaar eigen richtlijn Vul hier de URI in van de handle die verwijst naar de digitale reproductie van de bouwtekening (IIIF)
25. Identificatie reproductie Waarde identificatie reproductie Objecten > Reproducties > Reproductie Referentie (FN) bt000615.jpg / verplicht herhaalbaar / Upload de betreffende foto via de unieke identificatiecode van de digitale reproductie. Kies bij voorkeur het objectnummer voor digitale reproducties. Dit veld is gekoppeld aan het bestand Beelddocumentatie. Je kan een bestaande foto uit Beelddocumentatie opzoeken door op de knop 'Lijst' te klikken. Je krijgt dan een zoekformulier waarmee je de Beelddocumentatie kunt doorzoeken.
26. Recht Type Recht Objecten > Rechten Type (rechten) (Rt) copyright trefwoord verplicht herhaalbaar / Gebruik één enkelvoudige term, zonder leestekens of hoofdletters.

Houd een lijst van standaardtermen bij. Vul hier dus copyright of licentie in, naargelang welke soort rechteninformatie je wil delen. In het veld bijzonderheden wordt dan de specifieke rightsstatement of creative commonslicentie genoteerd

27. Recht Toelichting recht Objecten > Rechten Bijzonderheden (rechten) (RO) http://rightsstatements.org/vocab/UND/1.0/ URI verplicht herhaalbaar / Vul hier de specifieke rightsstatement of creative commonslicentie in, met een URL
28. Toestand Onderdeel toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand Onderdeel (TH) geheel tekst verplicht herhaalbaar eigen richtlijn Noteer over welk onderdeel het gaat, gebruik enkelvoudige termen. Als het object zich in zijn geheel in dezelfde conditie bevindt, geef je 'geheel' op als onderdeel.
29. Toestand Term toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand Toestand (TO) goed trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Gebruik een van deze trefwoorden om de toestand van een object aan te duiden:

- goed: het object is stabiel, vereist geen restauratie en kan dus zonder ingrepen tentoongesteld worden. - redelijk: het object is stabiel, maar vereist conservatie-ingrepen om tentoongesteld te worden. - matig: het object is onstabiel. Er zijn passieve en/of actieve conservatiemaatregelen nodig om de bewaring van het object voor lange tijd te kunnen garanderen (dus ook nodig voor tentoonstelling). - slecht: het object is onstabiel en heeft op korte termijn zeer geringe overlevingskansen. Het object is fragiel en kan niet langer zonder bijkomende schade gehanteerd worden.

30. Toestand Toelichting toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand Bijzonderheden (TF) vergeeld, verzuurd tekst facultatief herhaalbaar / Beschrijf de toestand en de conditie van het object, eventueel met schade-indicaties
31. / / Objecten > Toestand/conservering > Bewaarvorm Bewaarvorm (FO) vlak trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de manier waarop het object of de beschrijvingseenheid wordt bewaard.
32. / / Objecten > Aanbevelingen/vereisten > Credit line Credit line (CF) © Sofam tekst facultatief niet herhaalbaar / Noteer wie of welke organisatie de auteursrechten heeft
33. Verwervingsnummer Waarde verwervingsnummer Objecten > Verwerving > Verwerving Verwervingsnummer (HF) S/1998/106 tekst verplicht uniek eigen richtlijn Noteer het nummer van de schenking of depot
34. Vaste standplaats Identificatie vaste standplaats Objecten > Standplaats/toekomstige verplaatsingen > Vaste standplaats Vaste standplaats (NL) I0_12_06 trefwoord verplicht herhaalbaar eigen richtlijn Noteer de vaste standplaats volgens de interne richtlijnen (depot - rek - legger - ev. doos)
35. Huidige standplaats Identificatie huidige standplaats Objecten > Standplaats/toekomstige verplaatsingen > Huidige standplaats Huidige standplaats (2A) P1_345_10 trefwoord verplicht herhaalbaar eigen richtlijn Noteer de huidige standplaats volgens de interne richtlijnen (depot - rek - legger - ev. doos)
36. Vindplaats Waarde coördinaat vindplaats Objecten > Vondstomstandigheden > Coördinaten Vindplaats X-coördinaat (NH) 51.066.805 tekst facultatief uniek UTM Vul hier het X-coördinaat in van het afgebeelde het gebouw in de bouwtekening.
37. Vindplaats Waarde coördinaat vindplaats Objecten > Vondstomstandigheden > Coördinaten Vindplaats Y-coördinaat (NJ) 3.713.462 tekst facultatief uniek UTM Vul hier het Y-coördinaat in van het afgebeelde het gebouw in de bouwtekening.