Publicatie:Inhaalbeweging Personalia MMP1917

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting


Referentie
Titel Inhaalbeweging Personalia MMP1917 (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
Jaar van uitgave 2022
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Trefwoorden

gevalstudie |

Samenvatting

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 bezit een uitgebreide deelcollectie 'personalia', dat wil zeggen objecten die gelieerd of in verband gebracht worden met personen. Bij aanvang van het project werd de omvang geschat op 2.203 objecten van in totaal 502 verschillende personen. Dit kan opgedeeld worden in 2D- en 3D-objecten.

In de categorie 2D-objecten vinden we objecten zoals foto's, brieven, telegrammen, postkaarten, inschrijvingsdocumenten en documenten van heropgraving, etc. Onder de andere categorie vallen uniformen, uitrusting, relicten, medailles, getuigschriften, grafplaatjes, bidprentjes en persoonlijke objecten zoals bijbels of zakboeken, etc.

Met dit project wou het museum de deelcollectie digitaliseren, doorgedreven registreren en ontsluiten als persoonsverhalen. Bijkomende doelstelling van dit project is de voorbereidende oefening om hergebruik van de collectiedata mogelijk te maken, zowel voor eigen gebruik, als voor externen.

Het project staat op de projectdatabank van FARO.

Auteur

Wouter De Witte (projectmedewerker digitalisering)

Werkpakketten

WP1: Opstart

Het eerste werkpunt van het project was het vastleggen van een inventarisatiestrategie, het koppelen van de thesaurus ‘objectnamen’ met de Art & Architecture Thesaurus (AAT) en het verdiepen van de kennis rond privacy- en auteursrechten.

  • De inventarisatiestrategie bestond uit vier onderdelen: een depotonderzoek om de deelcollectie te vervolledigen, een waarderingsonderzoek, een persoonsonderzoek en de eigenlijke registratie. Het depotonderzoek breidde de collectie uit naar 2.640 objecten van 630 personen. Vervolgens categoriseerde het waarderingsonderzoek de collectie naar waarde voor het collectieprofiel. Daarna leverde het persoonsonderzoek, gebaseerd op historische bronnen en collectie-interviews, nieuwe data op. Die nieuwe collectiedata werden geregistreerd in Axiell. Als onderdeel van de inventarisatiestrategie publiceerde het museum profielen op CEST over medailles, trench art en funerair erfgoed.
  • Het doel in verband met de thesaurus werd opgeschaald naar een gezamenlijk traject met het In Flanders Fields Museum. Het resultaat daarvan is een opgekuiste thesaurus en afspraken rond specifieke termen die nog niet met de AAT te koppelen zijn. De methode is vervolgens gepubliceerd op CEST.
  • De aandacht voor privacy- en auteursrechten resulteerde in een betere kennis en een juridisch kader voor mondelinge geschiedenis. Daarbij werd het museum geholpen door het Red Star Line Museum en Archief Gent.

WP 2 & 3: digitalisatie

Het tweede en derde werkpunt draaiden rond de digitalisering van 2D- en 3D-objecten. Het museum slaagde erin om de achterstand met betrekking tot de technische kennis rond objectfotografie weg te werken en een permanente fotostudio uit te bouwen. Het project produceerde 7.289 afbeeldingen van 2.665 objecten. Dat getal omvat voor- en achterkanten en alternatieve perspectieven. Voor inhoudelijke kennis werd het museum geholpen door KOERS, CO7 en fotograaf-vrijwilligers.

Het museum bewaart de raadpleegbestanden in de dossiers van de gerelateerde personen. Het handmatig verplaatsen van duizenden foto's kost veel tijd. Daarvoor werd een oplossing op basis van Visual Basic (in Excel) gevonden en gepubliceerd op CEST.

WP 4 & 5: doorgedreven registratie

Werkpunt vier en vijf hielden de doorgedreven registratie op basis van de hierboven beschreven inventarisatiestrategie en data-opschoning in. Het project is erin geslaagd om de minimale registratie van de deelcollectie weg te werken. De registratiekwaliteit (bv. de gedetailleerdheid van de beschrijvingen) was afhankelijk van de waarderingscategorie van het object. Aan objecten met een hogere waardering werd meer tijd besteed. Zo hebben 635 van de 2.640 van de objecten een diepgaande registratie ondergaan.

WP 6: ontsluiting

Door aangepaste projectplanning werd het zesde werkpunt, ontsluiting, ingekort. Erfgoedinzicht toont vernieuwde registratie, maar nog niet de nieuwe foto's. 86 relevante persoonsverhalen zijn ontsloten op de personendatabank 'Passchendaele Archives' en zijn open beschikbaar. Het museum verkreeg onder dit werkpunt meer ervaring met Wikimedia Commons. Vanwege de inkorting besliste het museum om het project op eigen kosten te verlengen tot en met maart 2024.

WP 7: hergebruik

Het laatste werkpunt richtte zich op het faciliteren van hergebruik. Het museum verkende een nauwere samenwerkingspiste met betrekking tot persoonsdatabanken. De gegevens van de personendatabank zijn alvast open beschikbaar. Ten slotte nam de projectmedewerker deel aan het OSLO-traject van meemoo, wat leidde tot een usecase en mapping voor geografische- en persoonsgegevens via Linked Open Data. De resultaten zijn gepubliceerd op CEST.

Besluit

Dit project, een onderdeel van de subsidie 'inhaalbeweging digitale collectiedata', heeft het museum in staat gesteld aanzienlijke inhaalbeweging te boeken op diverse terreinen. Concreet heeft het geleid tot het verbeteren van de van de registratiegraad en registratiekwaliteit binnen de deelcollectie 'personalia', het vergroten van de interne kennis omtrent privacy- en auteursrechten, het vaststellen van een juridisch kader voor mondelinge geschiedenis, het versterken van de interne expertise met betrekking tot objectfotografie, het ontwikkelen van een verbeterde methodologie voor persoonsonderzoek, het verwerven van kennis omtrent persistent identifiers, Wikimedia-platformen, en de OLSO-uitwisselingsstandaard.

Tijdens de verlenging van het project blijft het museum zich onverminderd inzetten voor het verwezenlijken van de gestelde doelen. Specifieke aandacht zal worden besteed aan het succesvol voltooien van de nog openstaande doelstellingen van werkpunt 6.

Contactgegevens

Kenniscentrum Passchendaele Museum - kenniscentrum@zonnebeke.be