Publicatie:Handleidingen voor zelfarchivering van individuele sociale media accounts

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Ga naar: navigatie, zoeken


Samenvatting

Dit is de tweede deliverable (D2) van het project Best practices voor de archivering van sociale media in Vlaanderen en Brussel van KADOC en meemoo met steun van de Vlaamse Overheid. Het is het resultaat van WP1: voorbereiding van de captatie van individuele accounts waarin verschillende tools en API's getest werden voor de captatie van sociale media accounts.

Er zijn grosso modo twee manieren om zelf je eigen sociale media accounts te archiveren:

  • gebruik van de archieffuncties van de socialemediapatformen zelf;
  • gebruik van ArchiveWeb.page.

In deze deliverable reiken we handleidingen aan voor beide manieren.


Referentie
Titel Handleidingen voor zelfarchivering van individuele sociale media accounts (Voorkeurstitel)

D2: Handleidingen voor zelfarchivering van individuele accounts (Alternatieve titel)

Locatie
Uitgever
Jaar van uitgave 2021
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Auteurs

Nastasia Vanderperren m.m.v. Rony Vissers (meemoo)

Manier 1: archieffuncties van socialemediaplatformen

De meest eenvoudige manier om eigen sociale media accounts te archiveren is via de archieffuncties van de socialemediaplatformen. Ze bieden je de mogelijkheid om de eigen content van je eigen sociale media accounts te archiveren. Content van derden, zoals opmerkingen en gedeelde berichten worden uit het webarchief verwijderd of zijn geanonimiseerd. Het bekomen webarchief is een ZIP-bestand dat bestaat uit minstens één HTML-bestand waarmee je het archief in een browser kan bekijken. HTML-bestanden kan je openen met een browser, zoals Chrome, Firefox en Edge.

Beschikbare handleidingen:

Manier 2: ArchiveWeb.page

Als je content van derden in het archief van je sociale media account wil opnemen, raden we het gebruik van ArchiveWeb.page aan. Dit is een software die een surfessie kan opnemen en vervolgens opslaan in een WARC-bestand. WARC is het standaardformaat voor de bewaring van webarchieven.

Deze methode is ook de beste manier om je eigen Instagram-account of Facebook-groep te archiveren. De archieffuntie van Instagram zelf is immers niet goed. Ze laat wel toe om foto’s, video’s en stories te downloaden, maar de structuur van de originele posts gaat daarbij verloren, zoals welke foto’s bij welke post horen. Het Instagramarchief is bovendien niet gebruiksvriendelijk. Er is geen HTML-bestand waarmee je je archief kan bekijken, maar verschillende JSON-bestanden waarvan het niet duidelijk is wat er in gedocumenteerd wordt.

Ook het gebruik van de archieffunctie van Facebook schiet op bepaalde vlakken te kort: ze is niet beschikbaar voor Facebook-groepen.

Beschikbare handleidingen: