Publicatie:Diskettes capteren met Kryoflux

From Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Jump to navigation Jump to search


Samenvatting

In deze handleiding leer je hoe je Kryoflux kunt gebruiken om de inhoud van 3,5 inch en 5,25 inch diskettes te capteren.


Referentie
Titel Diskettes capteren met Kryoflux (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
Jaar van uitgave 2020
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Benodigdheden

 • een interne floppy disk drive voor het type diskette dat je wil capteren
 • een floppy drive controller: Kryoflux board
 • Molex Berg kabel (5,25 inch diskettes) of Molex-Y kabel (3,5 inch diskettes
 • floppy data kabel
 • USB 2.0 type A kabel
 • Kryoflux DTC software
De KryoFlux floppy controller board.
Floppydatakabel (grijze band) en molexconnectoren die het diskettestation van voeding voorzien.

Workflow

!BELANGRIJK! Een interne floppy drive is een onstabiele stroombron die het Kryoflux board permanent kan beschadigen. Het is daarom enorm belangrijk dat je de correcte volgorde volgt wanneer je het Kryoflux board aan- of afsluit.

Stap 1: Verbind de interne floppy drive met het werkstation

 1. Plaats het Kryoflux board op een niet-geleidend oppervlakte, zoals glas, plastiek en rubber
 2. Steek de floppy data kabel in het Kroyflux board. Zorg ervoor dat de rode kant van de floppy data kabel aan dezelfde kant van het board is als de USB (foto)
 3. Gebruik vervolgens de floppy data kabel om de interne floppy drive aan te sluiten op het Kryoflux board. Voor de 5,25 inch drive gebruik je de brede adapter, voor de 3,5 inch drive de smalle. Plooi de kabel niet om ze aan te sluiten met de drive. Bij de meeste floppy drives moet de rode band van de kabel naar onder wijzen, maar bij 3,5 inch drives kan dit soms verschillen. De meeste drives zijn zo gemaakt dat je de kabel er niet fout in kan steken.
 4. Verbind de Kryoflux board met de computer met behulp van de USB kabel
 5. Gebruik de Molex kabel om de floppy drive van stroom te voorzien. Steek de Molex kabel in de floppy drive en sluit de kabel aan aan de voedingsadapter en steek deze in het stopcontact. Sommige floppy drives maken nu een geluidje (een klikje). Dit is een goed teken!

Stap 2: Laat het werkstation communiceren met de floppy drive

 1. Open de Kryoflux GUI software (kryoflux-ui.jar)
  1. Voor BitCurator-gebruikers moet dit via de command line.
 2. Kies Drive in het menu. Controleer of Drive 0 geselecteerd is en kies Calibrate om de drive te calibreren.
 3. Selecteer vervolgens de locatie waar je de images wil opslaan. Ga hiervoor naar File en kies Settings. Klik hier op de Output-tab en browse bij Image Path naar de juiste map. Verzeker je ook dat het vinkje naast Logs aangevinkt is.

Stap 3: Capteer de rauwe contant van de diskette (optioneel)

In Kryoflux kan de magnetische informatie op de diksttes gecapteerd worden door streams te maken. Dit is enorm nuttig als je niet weet wat het logisch formaat van de diskette is (als je m.a.w. niet weet in welk soort computer de diskette gebruikt is). Je kan dan één keer een stream maken en vervolgens de stream gebruiken om de juiste formattering te vinden. Dit is ook de veiligste optie omdat diskettes fragiel zijn en op deze manier slechts één keer de diskette gelezen moet worden.

Je kan deze stap overslaan als je het logische formaat van de diskette kent. We stelden wel vast dat dit de snelste manier is om diskettes te capteren - ook als het logische formaat gekend is.

 1. Voer een unieke ID in voor de diskette. Klik op het invulveld met Enter name... en vul het ID in. Dit zal het bestandsnaam van de streams en de uiteindelijke image worden. Geef geen extensie in.
 2. Kies in de keuzelijst voor Kryoflux stream files, preservation. Deze staat normaalgezien helemaal bovenaan.
 3. Druk op Start. De indicator naast Stream knippert groen aan en uit en de witte cellen in het Tracks display vullen zich met een grijze kleur.

Stap 4: Maak een disk image van de stream files

...of van de floppy disk als je geen stream files gemaakt hebt.

 1. (alleen als je stream files gemaakt hebt) Ga naar Drive en selecteer Stream files.
 2. Voer een unieke ID in voor de diskette. Als je eerst stream files gemaakt hebt: gebruik hetzelfde ID als voor de stream files. Deze ID zal de bestandsnaam voor de disk image worden.
 3. Kies in de keuzelijst voor het formaat naar keuze (zie tabel 1 of Wikipedia voor richtlijnen). Als je verschillende formaten wil selecteren, dan kan dat door ctrl of cmd ingedrukt te houden tijdens het aanklikken van de formaten.
 4. Druk op Start. De indicator naast Stream knippert groen aan en uit en de witte cellen in het Tracks display vullen zich met een groene, rode, oranje en grijze kleur.
  1. Groen: de track is succesvol gecapteerd;
  2. Oranje: de track is met succes gecapteerd, maar is aangepast geweest sinds de eerste formattering. Deze kleur wijst er enkel op dat de gebruiker van deze diskette verschillende keren informatie opgeslaan en verwijderd heeft.
  3. Rood: de track van deze diskette kon niet gelezen worden; dit kan erop wijzen dat de diskette beschadigd is.
  4. Grijs: de KryoFlux software kon de status van de track niet vaststellen. Dit kan betekenen dat de track niet geformatteerd geweest is (de diskette werd bv. nooit gebruikt) of dat het verkeerde logische formaat in de keuzelijst gekozen werd.
 5. Klaar! De disk image is gemaakt.