Bestand:Metamorfoze ABC Handboek dec-2013.pdf

Uit Cultureel Erfgoed Standaardentoolbox
Ga naar: navigatie, zoeken
Metamorfoze_ABC_Handboek_dec-2013.pdf(bestandsgrootte: 879 kB, MIME-type: application/pdf)

Beschrijving

Metamorfoze is sinds 1997 het nationale programma voor het behoud van het papieren erfgoed. Het wordt gefinancierd door het Ministerie van onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Sinds 2005 is Metamorfoze een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Het programma wordt gecoördineerd door het Bureau Metamorfoze, dat bij de Koninklijke Bibliotheek is ondergebracht. Sinds de overgang van microverfilming naar digitalisering begeleidt het Nationaal Archief de uitvoering van projecten in het ABC-traject en voert de Koninklijke Bibliotheek alle projecten in het BKT-traject uit.

Het programma heeft tot doel het door versneld autonoom verval bedreigde papieren erfgoed te behouden. Autonoom (ook wel: intrinsiek) verval van het papier is niet te stoppen, maar wel te vertragen als aan alle voorwaarden voor zorgvuldige bewaring wordt voldaan. Vormen van autonoom verval zijn: verzuring van het papier, inktvraat en kopervraat (ook bekend als groenvraat). De schade door autonoom verval kan zo ernstig zijn dat de papieren documenten op termijn niet meer kunnen worden gehanteerd en uiteindelijk verloren gaan.

Licentie

Publiek Domein
Dit bestand is beschermd door het auteursrecht.
Alle rechten zijn voorbehouden. Buiten deze wiki mag het bestand niet verspreid worden zonder toelating van de auteur(s).

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie5 dec 2016 15:00 (879 kB)Sam (overleg | bijdragen)Metamorfoze is sinds 1997 het nationale programma voor het behoud van het papieren erfgoed. Het wordt gefinancierd door het Ministerie van onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Sinds 2005 is Metamorfoze een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Bib...
  • U kunt dit bestand niet overschrijven.

Geen enkele pagina gebruikt dit bestand.